Барселона – една мръсна приказка

Темата със задграничните имоти на Вожда револвира за по-малко от 20 месеца и Борислава Йовчева по бански изгря отново във всяка некафява медия

26302

Материалът е обновен след интервюто на Диана Йонкова, журналист от Frognews.bg пред Сашо Диков (ТВ Евроком) | последно обновяване на 13.3.2020 г.

Никога в България не е имал някакво особено значение личния живот на политиците. В ситуацията с къщата в Барселона има много различен момент, това е къща, собственост не просто на политика, а на властимащ, премиер от лятото на 2009 г. (с известни прекъсвания). Министър-председателят на България има „цялата власт“ в страната, а когато той е милиционер, тоталитарният уклон е напълно гарантиран. Нищо в държавата не се случва без неговото изрично съгласие и одобрение – от шефа на ТКЗС в Подгумер до председателя на БАБХ1. Така това чудо на милиционерската природа се изказва не само по политически въпроси, но научните, образователните, медицинските въпроси също не са му чужди и сме непрестанни слушатели на неговите „безценни“ мисли по най-разнообразни теми. Когато красавицата Борислава Йовчева е получила €5 млн. от „неизвестен“ благодетел, то трябва да се сигурни, че богатството на Методиевич не е 5 млн. и едно евро, а стократно повече – факт, който не фигурира в публичните му декларации, подавани пред Сметната палата, а по-късно и пред КПКОНПИ2. Следователно, ровейки около къщата в Барселона, ние не се ровим в мръсните чаршафи на Методиевич, а в корупционната му практика3. Искаме да докажем, че тези €5 млн. са част от едно значително по-голямо необяснимо богатство, натрупано от Методиевич. След това вече ще трябва да си направим изводите дали следва да търпим толкова крадлив премиер.
За пръв път в началото на м. януари 2016 г. стана известно, че Вожда4 е закупил къщурка за €1,5 млн. в Барселона на своя метреса. Този факт изскочи от тайно записаните разговори между Владимира Янева (председател на Софийски градски съд – СГС), Румяна Ченалова (съдия в СГС) и Момчил Мондешки (адвокат, към онзи момент неизвестен). На 15.1.2016 г. Биволъ публикува под заглавие „Борисов купил къща в Барцелона за 1,5 млн. евро на своя метреса“ свой материал (оригинала тук), в който Борислава (към онзи момент) не е разкрита. На 07.7.2018 г. във Фейсбук бе публикувано видео под заглавие „Да спрем разграбването на България“5, което предизвика огромния скандал. От него станаха известни много имена6:

  • Борислава Йовчева – обитател на къщата с адрес: Carrer de Francesc Ribalta, 8; 08950 Esplugues de Llobregat; Barcelona. Сестра на футболиста Цанко Йовчев, Мис Бикини 2006, модел от агенция Интермоделс; майка на момиченце с неизвестен баща, родено през 2012 г., носещо фамилията на майка си (Йовчева); собственик заедно с баща си Георги Йовчев на фирмата Emma BGS S.L.7, регистрирана на посочения по-горе адрес в Барселона и собственик на бутик, продаващ дрехи от тузарската италианска марка Ermanno Scervino8 на централната Барселонска улица Passeig de Gràcia
  • Йордан Христов – близък до Бойко Методиевич бизнесмен, наричан още „силният човек на ГЕРБ по южното Черноморие“; съсобственик (заедно със съпругата си Силвия Николова) на кипърската офшорка Palms Enterprises (Overseas) Ltd9; съсобственик (заедно с община Приморско) на българската фирма „Спортни имоти Приморско“ АД с капитал 1,4 млн. лв., разпределен поравно между общината и Палмс Ентърпрайзис (изпълнителен директор на Спортните имоти е Христов, а член на борда на директорите – Иван Саздов)10
  • Иван Саздов – председател на сдружение с нестопанска цел „Тенис-клуб Банкя“ от 1992 г., година по-късно основава едноименно еднолично ООД; председател на инициативния комитет, издигнал за кандидат-кмет Бойко Борисов на частичните местни избори за София през 2005 г.11, член на управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Българска голф асоциация“ (с председател Красимир Гергов12); през м. май 2019 г. Иван Саздов заведе дело за клевета срещу Елена Йончева, но се отказа през м. август с.г.
  • Александър Чаушев – руски гражданин, собственик на Numin Invest S.L., която притежава луксозната къща в Барселона: фирмата е създадена през 2012 г. с капитал от €3 хил., внесени от Борислава Йовчева, която става неин директор от м. януари до м. юни 2013 г., баща й внася още €3006 и става съсобственик с Чаушев, който е внесъл €1,45 млн.; звездата му на българския небосклон изгрява през м. декември 1998 г., когато става член на Съвета на директорите на Лукойл Петрол; през м. юни 2007 г. става член на Надзорния съвет на Монбат (сега независим директор); през м. юли 2011 г. става „независим директор“ в Софарма.

Малко допълнения

Така наречените „бизнесмени“ Иван Саздов и Йордан Христов са спечелили едни 17 млн. лв. от държавата по време на премиера Бойко Методиевич, съгласно Справка във Фейсбук от Биволъ с дата 25.2.2020 г., като 7-те млн. са от европроекти, т.е. кражбите не са се ограничили с източването на българския бюджет, а крадливите ръчички са се разпрострели и върху европейски пари.
Малко след като Бойко Методиевич става премиер за 2-ри път (07.11.2014 г.) Иван Саздов сключва консултантски договор на стойност €34 млн. със Стивън Ло. Ло е инвеститор клас А за своя проект „Увеселителен комплекс Св. София“, известен още като „Лас Вегас на Балканите“, който предвижда инвестиция от €1,6 млрд. за най-голямото казино на Балканите ведно с цялата инфраструктура от молове, хотели, ресторанти и др. заведения близо до София (в община Елин Пелин – с. Мусачево и с. Равно поле). За тази инвестиция Стивън Ло е получил сертификат за инвестиция клас А от министъра на икономиката Драгомир Стойнев и е подписал меморандум с правителството на Пламен Орешарски (26.5.2013 – 06.8.2014 г.), след което на власт идва служебното правителство на Георги Близнашки (06.8.2014 – 07.11.2014 г.) – тогава проектът не търпи никакво развитие до пристигането на Борисов II, когато консултантът Александър Томов е изхвърлен и заместен със Саздов. В интервю на Сашо Диков на 13.4.2018 г. по телевизия Евроком с Иван Саздов може да се види IQ-то на близкия Борисов приятел. Иван Саздов е завършил Висшия институт за физкултура с незнайна специалност, но то е същото като да не завършиш нищо. Този примитивен човечец разговаря със Сашо с интелекта и познанията на седмокласник, като неколкократно повтаря „приоритетен обект клас А“, което сочи пълно малоумие. Съгласно Закона за насърчаване на инвестициите се издават „сертификати за инвестиция клас А, клас Б и приоритетен инвестиционен проект“ (информация за процедурата по сертифициране от Българската агенция за инвестици), но с това консултантът, който според договора ще прибере 65 млн. лв., не е запознат. В България всякакви тъпунгери се представят за велики консултанти и заплашват със съд за обида или клевета всеки дръзнал да разобличи пълното отсъствие на ум. Не можем да си затваряме очите за това явление. Хората може и да са равни пред закона, но не са равни интелектуално. Тъй като образованието е един от критериите, също така и най-обективен, по който може да се съди за интелектуалния капацитет на индивида. Тоест, не може всяка отрепка, завършила криво-ляво някакво образование в България, в университет около 10-хилядното място в света – да се прави на корифей. Още по-малко пък на толкова квалифициран консултант, че да получава десетки милиони евро. Сигурен съм, че тоз Саздов никога в живота си не е получил и 100-кратно по-малък хонорар по друг повод. Само в корупционните сделки има такива фантасмагории.
На 10.3.2020 г. Фрогнюз публикува материал със заглавие Скандален договор разкрива мащабна корупция на държавно ниво и води към парите, налети в „Барселонагейт“ (автор: екип на Фрогнюз), а на 13.3.2020 г. основната журналистка, работила по материала – Диана Йонкова дава интервю за ЕвроДикоФ по Евроком. Новата информация тук е следната:

  • Консултантският договор е за €34,25 млн. без ДДС, което прави 80 млн. лв. с ДДС
  • Меморандумът от 08.4.2014 г. със Стивън Ло е подписан от Драгомир Стойнев, а не от Пламен Орешарски
  • Времето с плащанията по този договор съвпада с внасянето на различни суми на сметки с краен получател Борислава Йовчева, 30 г., Барселона
  • Меморандумът с правителството на Орешарски включва всички дейности, по които консултант е Иван Саздов. Нещо повече, част от дейностите са вече изпълнени към времето на сключване на договора. Предвидените за Саздов консултации в договора започват след като Ло вече свършил всичко
  • Свидетели разказват за среща между Стивън Ло и Бойко Борисов на тенис корта в Банкя, където премиерът е инструктирал китайския милиардер да сключи консултантски договор със Саздов.

Схемата на плащанията по консултантския договор на Саздов е следната (общо €34,25 млн.):

  1. €0,25 млн. до 28.4.2015 г.
  2. €1,00 млн. до 10.5.2015 г.
  3. €0,50 млн. до 10.6.2015 г.
  4. €0,50 млн. до 10.7.2015 г.
  5. €4,00 млн. до 10.11.2015 г.
  6. €3,00 млн. до 10.2.2016 г.
  7. €4,00 млн. до 10.5.2016 г.
  8. €5,00 млн. до 10.11.2016 г.
  9. €3,00 млн. до 10.3.2017 г.
  10. €5,00 млн. до 10.5.2017 г.
  11. €5,00 млн. до 10.11.2017 г.
  12. €3,00 млн. в деня на откриването на увеселителния комплекс „Св. София“.

Оборотите на Саздовата фирма по време на действието на договора са както следва13:

  1. €500 хил. за 2015 г.
  2. €125 хил. за 2016 г.
  3. €475 хил. за 2017 г.

За цялата 8-год. история на фирмата, тя има приходи само за 3 год., точно по времето на действие на договора със Стивън Ло. Цифром и словом фирмата е имала 1 (един-единствен) служител за периода м. януари – м. октомври 2016 г. Предвидените €6,25 за 2015 г. Иван Саздов е очаквал да получи благодарение на своята вифаджийска хиперинтелигентност. От само себе си се налага извода, че „консултантската“ фирма е една куха структура, предназначена да получи de facto един подкуп – нито преди, нито след това тя има някаква дейност.

Експресен анализ на фактите

От историята на Борислава Йовчева е ясно, че тя има дете, родено през 2012 г., от неизвестен баща. Този човек е умело прикриван и запазването на неговата самоличност е от изключително значение. Очевидно бащата е много богат, защото е осигурил луксозен живот на любовницата си и общото им дете. Всички благодетели на Борислава са много силно свързани с Бойко Методиевич, освен един – Чаушев, който изглежда привидно отдалечен и се явява „мажоритарен“ собственик на къщата в Барселона. Чаушев обаче е много близък на Валентин Златев, чиято близост с Методиевич е добре известна на българската публика (тази близост дори не е скривана). За тази нагла личност трябва да се добави нещо: много се обърка този човек в изявленията си през тази година (през 2018 г. в интервю за Сашо Диков беше само безпардонен и нагъл); в наши дни твърди, че не познавал Борислава, тя му била наемател, намерена чрез агенция за недвижими имоти – празни приказки, защото: първо, няма никакви данни за посредника; второ, къщата се явява апортна вноска на Чаушев във фирма на Борислава и баща й Георги Йовчев. Досега на света не е известен случай съдружник да апортира милиони без да познава останалите си съдружници, които след това „случайно“ да станат наематели, намерени от агенция за недвижими имоти. Това са плоски лъжи, напълно съответстващи на милиционерския им интелект. Друг факт от битието на този човек е продължаващото му участие в Монбат, собственост на братя Бобокови, които са свързани със Златев по линията на Приста Ойл. Интересно е участието му в Софарма, чийто собственик Огнян Донев казва на Сашо Диков, че Чаушев е много „качествен човек“ и е независим директор в неговата компания. Интересното тук е следното: законът задължава всички публично предлагани компании на Българската фондова борса да имат определен брой независими директори, т.е. такива които не са служители и по никакъв друг начин не са свързани с ръководството на компанията. Тези директори се избираха от Общото събрание на акционерите (ОСА), което се владее от мажоритарния собственик; подобни назначения са абсолютно безсмислени и за да хармонизираме законодателството си с нормалните държави от 01.1.2013 г. действа ал.5 на чл.116а от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, която целеше премахване на зависимостта на „независимите“ директори от мажоритарния собственик; уловката тук е липсата на ретроактивно действие на въпросната алинея, т.е. вече назначените „независими“ директори остават на постовете си докрая на света и не влизат в никаква колизия със законовите разпоредби – видно от горе изредените факти, Чаушев е назначен в Монбат и Софарма преди 01.1.2013 г., т.е. той е личен представител на мажоритарните собственици (братя Бобокови в случая с Монбат и Огнян Донев за Софарма). Няма как такъв човек да не бъде наречен „качествен“ от тези на които слугува. Образованието и интелекта му предполагат свързаност с Държавна сигурност14.
Очевидно бащата на малката Ема е много богат, високопоставен и влиятелен – добре я е осигурил с майка й, има властта да изтрива публикации в медиите и форумите (например във в. Марица от 18.11.2013 г. със заглавие „Семейни войни: Бойко излезе срещу шурея си!“). Очевидно е също, че бащата познава Иван Саздов, Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова, както и Александър Чаушев. Много е вероятно е да познава и самата Борислава Йовчева, както свидетелства в. Марица. Може и да не е Бойко Методиевич, тогава кой е?
Тъй като не е известно Саздов да познава други богати, високопоставени и влиятелни люде, защото вече е на 68 год., а се е развил много бурно само и единствено по времето на Методиевич, следователно търсеното сечение между всички тези факти е противен милиционер и отявлен лъжец от Банкя – Бойко Методиевич.

Разказът за Къщата в Барселона е мръсна приказка, защото всички участници в нея са мръсни.

Допълнителна литература:

Бележки

  1. Акроними на: Трудово кооперативно земеделско стопанство и Българска агенция по безопасност на храните.
  2. Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. {б.ред.}
  3. Противно на наложения съвременен говор, смятаме че „практика“ принадлежи на множеството singularia tantum.
  4. Пълната членна морфема отсъства, защото Вожда е прозвище. {б.ред.}
  5. Към момента потребителят е изтрит и видеото не може да бъде намерено. Копие на видеото, свалено от предвидлив youtube потребител тук. Целият запис също може да бъде видян в извънредното предаване ЕвроДикоФ на телевизия Евроком с водещ Сашо Диков, излъчено на 10.7.2018 г. тук.
  6. Посочената по-долу информация е обобщена, за улеснение на читателите (тя е станала известна от различни източници в различни периоди от време).
  7. S.L. – акроним от Sociedad Limitada или пълното наименование Sociedad de Responsabilidad Limitada, което означава Дружество с ограничена отговорност (ООД) на испански език.
  8. В аудиозаписите Янева-Ченалова-Мондешки, Янева казва: „имаше една… ходи в Шервиньо“ (неправилно произнасяне на Scervino – последната съгласна не се омекотява, правилното е Шервино). Не е ясно кого има предвид Янева, но съвпадението на марката не може да е случайно.
  9. Седалище и адрес на управление: Panteli Katelari 21, Libra House, 3rd floor, office 304, Nicosia 1097, Cyprus.
  10. В годините обстоятелства се менят: във фирмата се включва като собственик общ. Приморско през м. октомври 2010 г. и излиза 4 мес. по-късно (Бойко Борисов е премиер на България от 27.7.2009 г.).
  11. Други известни членове на този комитет са Мирослав Боршош (по-късно директор на НДК, изхвърлен оттам заради неправилно организирани обществени поръчки – печели „Галчев инженеринг“ вместо Пеефски, за ремонт на пространството около НДК във връзка с българското европредседателство; между другото Галчев е силно свързан със Саздов); актьорът Иван Ласкин; певицата Мария Илиева; художникът Греди Асса; гимнастичките Илияна Раева и Лили Игнатова; професорите по медицина Иван Черноземски (онколог) и Димитър Шойлев (ортопед) и др.
  12. Щатен служител на Държавна сигурност, свързан с множество рекламни агенции и медии, както и с значителни ограбвания – на КТБ, на бТВ. Участвал в заменки „кон за кокошка“ (той е милиционерът с кокошката), на апетитни държавни имоти близо до морето, за което Европейската комисия разследва България във връзка с недопустима държавна помощ.
  13. Данните са взети от годишните финансови отчети от Търговския регистър при Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието.
  14. На 14.1.2015 г. е проверен от Комисията по досиетата, която не е установила принадлежност към ДС.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here