Златна кратуна за халтурчици

Номинацията за Златен глобус на Мария Бакалова възбуди множество българските халтурчици да откъснат парченце слава и заслуга

14463

Преди 2 дни долетя новината, че Мария Бакалова е номинирана за наградата „Златен глобус“ за филма Борат-2. На български език истинското заглавие (Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan) е непреводимо, но би трябвало да звучи така: „Следващ филм-кинопредставление1 за Борат: предаване на огромен подкуп на американския режим с цел извличане на полза за някога славния народ на Казахстан“. Премиерата на филма в САЩ е на 23.10.2020 г., а президентските избори там са 11 дни по-късно (03.11.), като основна сюжетна линия е подигравка с тогавашния президент Доналд Тръмп (кандидат за 2-ри мандат) и неговия антураж (най-вече Рудолф Джулиани, личен адвокат и екскмет на Ню Йорк). Лагът е точно премерен, за да може негативният пик на вълната срещу Тръмп да се падне някъде около деня на гласуването. Мнозинството от американски медии подеха вдигнатата топка от Борат-2 и филмът получи небивало отразяване, а оттам и успех. Никога не се е говорило по толкова много, така напоително и така продължително за българин, както за Мария. Логично дойде и номинацията за Златен глобус в категорията „главна женска роля в мюзикъл или комедия“, където цялата листа на номинирани е:

  • Мария Бакалова за филма „Борат-2“, режисьор: Джейсън Уолинър, сценарист: Саша Барон Коен
  • Кейт Хъдзън за филма „Мюзик“, режисьор: Сиа, сценаристи: Далас Клейтън и Сиа
  • Мишел Пфайфър за филма „Френски изход“, режисьор: Азазел Якобс, сценарист: Патрик ДеВит
  • Розамунд Пайк за филма „Много ми пука“ (Аферистка), режисьор и сценарист: Дж Блейксон
  • Аня Тейлър-Джой за филма „Ема“, режисьор: Отон де Уайлд, сценарист: Елинор Кетън (по едноименния роман на Джейн Остин).

Наградите „Златен глобус“ не са най-престижните на света. Те се раздават от Холивудската асоциация на чуждестранната преса, неправителствена организация, включваща около 100 души журналисти и фотографи, работещи в Холивуд, но несвързани с американските медии. Българин обаче не е бил номиниран за награда с толкова висок престиж, така че постижението на Мария Бакалова е огромно по своята същност.

Халтурчици изпълзяха на припек

С изгряването на звездата на Мария Бакалова на небосклона изпълзяха всякакви халтурчици, за да си откраднат малко блясък и слава от младата бургазлийка (род. на 04.6.1996 г. в гр. Бургас). Сред десетките български награди, раздавани между подмазвачи и натегачи, откровени корупционери и некадърници, Мария (досега) не беше намерила място. В тази област думата имат Христо Мутавчиев, Калин Сърменов, Евгени Будинов, Боил Банов и т.н. Всички те са си създали страници в Уикипедията, но най-голямата нематериална награда, която са получавали в живота си, е потупване по рамото от Диктатора. Материалните награди се раздават под масата и не може да се каже с точност коя е най-голямата. Хубавото на този тип награди е тайнствеността, която иначе ще събуди прочутата българска завист и желанието за получаване на все по-голямо материално стимулиране на духа ще засипе като лавина Бойко Методиевич.
Аскери, Икари, „бг оскари“ са някаква пародия на класации, защото се раздават от развалени халтурчици и с тях се награждават най-големите натегачи. Една номинация на Мария Бакалова направи смешни всички български културтрегери, които и без друго са комични, но сега просто прожекторът ги освети в цялата им несъстоятелност. Те бяха отрили и продължаваха да откриват невъобразим талант съвсем на други места.
Паралелно с този процес, за да засили несъстоятелността на българската филмова продукция, тече една реклама по телевизията на Пеефски: „финалът на най-добрия български медицински сериал“. Този „сериал“ е направен от добре известен продуцент-корупционер, който е замесен в хиляди афери: тотото, Програма за развитие на селските райони, предизборни мероприятия на ГЕРБ и много други. В жанра „български медицински сериали“ има само един, така че наистина може да се нарече най-добрия, но със същия успех може да се нарече и „най-лошият“, като във втория случай ще сме много по-близо до истината. Освен това в този сериал няма нищо медицинско, там става дума само за латиноинтриги, южноамерикански тайни, африканско кръвосмешение – всички прийоми в киното от 70-80-те години на XX в. Продукцията се отличава с бездарен сценарий, режисура и актьорска игра, ех, има някакви болести, но те са на ниво Перу 1960 г. и нямат общо с медицински сериал (като например „Д-р Хаус“, „Анатомията на Грей“, „Спешно отделение“, които изглеждат като сериали на бъдещето в сравнение с праисторическата българска продукция). Сексът между лекари не може да направи един сериал „медицински“. В сценария на този „сериал“ може преспокойно да се заменят действащите лица със земеделци и пак щеше да се получи същото.
Въобще и продуцентството в България е корупционно блато, както всяка друга сфера на обществения живот и затова там се подвизават само халтурчици, подлоги и бездарници. Но точно те дават „тон за песен“ и това води до упадък.

Номинацията на българката доведе до появата в медиите на десетки „специалисти“, които наизскачаха като марокански скакалци и започваха проникновени разкази с „Мария това…“, „Бакалова онова…“, но тези инсекти не успяха да покажат нищо повече от комичността си и неистовото желание да откъснат парченце слава от Мария. Сигурно в бъдеще ще започнат да я номинират и дори награждават с евтините си награди, за да могат в съзнанието си да се издигнат до Златен глобус. Тези хора обаче не заслужават дори Златна кратуна, както пише в заглавието, а просто една проста кратуна.

Продуцент, пропуснал таланта на Джак Никълсън или Марлон Брандо, е некадърен продуцент, същото важи и за режисьор незабелязал Катрин Хепбърн или Ингрид Бергман. А когато световните авторитети ги забележат, българските мижитурки могат да се включват само в хора на ласкателите, защото нямат нито професионализъм, талант или ум, за да оценят кино иконите. Българските продуценти са вещи в подмазването и присвояването на обществени средства и кръгли нули в шоубизнеса.

Браво на Мария Бакалова и успех!

Бележки

  1. Натрупване на значения в словосъчетание; в оригиналния вариант са използвани 2 семантично еднакви думи: Moviefilm американски английски за филм (movie) и същото значение на британски английски език (film).

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here