Боршош в началото и в края

В политическия прощъпулник на Бойко Борисов основна фигура беше Мирослав Боршош. Същият се появява и в последната сцена от най-пошлото политическо представление от 681 г. насам

37438

В далечния съботен на 29.10.2005 г. се проведе 1-вия тур на частичните местни избори за кмет на София. Нямаше категоричен победител на I тур, а за II се класираха Бойко Борисов (инициативен комитет) и Татяна Дончева (БСП). Седмица по-късно, на II тур кмет на София стана Бойко Борисов, с което се сложи начало на политическата му кариера. Той беше познат на обществото като сърдития главен секретар на МВР, по чието време се бяха случили най-много поръчкови убийства, но неговият тогава безпогрешен усет го правеше да изглежда не толкова свързан със силовите групировки като СИК, а като самотен борец срещу престъпността. Още тогава това беше фалшива поза, целяща да прикрие мутренското начало в един откровено прост човек.
Пресконференцията на победителя се водеше от близкия слуга на Антоан Николов – Мирослав Боршош. На нея Бойко Борисов заяви: «Посвещавам тази победа на всички офицери, генерали и во́йни, да́ли живота си за България… Посвещавам победата си и на майка и на татко. Бог да ги прости! И на дядо ми, когото комунистите пребиха с тояги на 27.9.1944». Така започна шеметната кариера на един безкрайно глупав, безпросветен и безскрупулен милиционер. Боршош грееше като водещ на пресконференцията и се държеше така с този неопитен „кмет“ сякаш ръководи всяко негово действие.

Тук е мястото да разкажа една поучителна история, когато в гората възникнал пожар. Всички „горски“ животни прекосили реката, за да се спасят на отсрещния бряг, където е било безопасно и нещата изглеждали по-добре. Скорпионът не умеел да плува, а и не срещнал приятелска подкрепа от другите животни. Единствено жабата след много увещания се съгласила да го качи на гърба си. „Не се страхувай, ако те отровя – ще загина и аз самият! Да не съм луд?!“. Съгласила се жабата и качила скорпиона на гърба си, но насред реката усетила острото му жило, силно забито в тялото си. „Какво правиш?!? Така ще се удавим и двамата?“ – рекла жабата, но скорпионът й отвърнал: „не можах да устоя! Беше по-силно от мен!“.

Така и Боршош не можа̀ да устои и започна да краде мощно от Столична община. Това ядоса кметът-милиционер и той беше изгонен, за да не навреди на „светлия“ образ, който тогава не изглеждаше така, както изглежда днес – с шкафче пълно с кюлчета и банкноти.

Времето, този неумолим фактор, лекува всичко и един ден Боршош се завърна като директор на НДК. Сигурно е имало много обещания и увещания, подобни на тези между скорпиона и жабата. Мирослав се развъртя из тази голяма сграда и откри много пробойни, които щяха да му помогнат отново да забогатее. Така и стана, но се разрази скандал с ресорната министърка Лиляна Павлова, която се оказа не докрай ресорна, защото тя отговаряше само за европредседателството, а НДК беше част от Министерство на културата. В крайна сметка се стигна до уволнението на Боршош, защото той отново не бе устоял. Отново корупцията беше по-силна от него, а като „последовател“ на Оскар Уайлд, той й се посветил. Крилатата фраза на Уайлд, която имам предвид е: единственият начин да се отървеш от едно изкушение, е да му се отдадеш.

Няколко години се водеше разследване, последвано от съдебно дело, от което Боршош излезе невинен. Нещо повече, пет пъти невинен (към него бяха отправени 5 обвинения, беше оправдан по всичките). В последния ден на м. март тази година, съдът го оправда на 1-ва инстанция. Прокуратурата обеща да обжалва, но не е ясно дали го е направила. Дали ще го направи или не зависи от Бойко Борисов. Ако не иска това, то прокуратурата ще се откаже да води делото пред следващи инстанции.

Стигна се до уволняването на любимия зам.-кмет на София – Тодор Чобанов, за да се намести на този пост Мирослав Боршош. Няма нужда човек да е екстрасенс, за да знае, че Боршош няма да устои и отново ще забие коварното си корупционно жило в снагата на Столична община и ще изсмуче каквото може във финикийски знаци. Може и кюлчета.
След 2 мес., водещ на последната пресконференция на Диктатора ще бъде отново Боршош, който ще каже: „това беше, уважаеми дами и господа, благодаря ви за вниманието!“. Прожекторите ще угаснат и ще остане само един много неприятен спомен за едно поредно пропиляно десетилетие с един двуличен, корумпиран и нагъл милиционер. Изгревът му беше оповестен от Мирослав Боршош. Същият ще оповести и залеза.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here