Never more

Герберастите се надяват на завръщането на Бойко Борисов в управлението на държавата. Надеждата им изпреварва разума и не могат да разберат, че това никога веч не ще се случи

36841

Пропасти вечни делят те от мене,
зная, че ти си безкрайно далеч,
но пак като лъч след вековно затмение,
чакам да дойдеш… Ще дойдеш ли?
            — Никога веч!

из стихотворението Nevermore на Димчо Дебелянов

Вдъхновен от стихотворението „Гарванът“ на Едгар Алан По (един от преводачите на По – Георги Михайлов принадлежи към най-близкия кръг до Дебелянов), един от най-нежните български поети и най-ярък представител на символизма в България, казва „ще дойдеш ли? Никога веч!“. Наистина Димчо се обръща към любимата, както и в оригинала По се обръща към нея (даже гарванът каца на бюста на Палада1) с еротичен елемент, а не към някакъв разплут и въздебел Вожд, способен да предизвика единствено отвращение, но тук правя алюзия към съзнаването, че никога няма да се повтори онова хубаво време, когато Хунтата и нейните прислужници крадяха на воля, то е безвъзвратно отминало – никога веч!
В централата на ГЕРБ ежедневно са строени всички бивши техни министри, които дават брифинги срещу служебния кабинет по темата, засегната в текущия ден. Така например вчера по заповед на служебния министър на икономиката Кирил Петков, завършил Харвард, беше изнесена информация за Българската банка за развитие (ББР) и кредитираните от нея фирми. Действителните собственици на кредитополучателите са членове на мафията – Пеефски, Домусчиеви и Вълка, които имат едър бизнес, а целта на създаването на ББР е кредитирането на дребния бизнес. Въобще създаването на държавна банка беше неправилно, но идеята на мафията е била да присвоява по този начин държавни средства. Това беше известно отдавна, но официалното му оповестяване от министър разбуни духовете. Министърът на Хунтата Лъчезар Борисов, завършил УНСС2, започна да мънка от централа на ГЕРБ срещу разкритията на Кирил Петков, за да защити мафията. Като всеки герберастки министър и този е свръхнепълноценен, затова и неговият акцент беше абсолютно малоумен: ББР били кредитирало 10000 малки фирми и само 8 големи, но пропусна да съобщи, че точно тези 8 големи фирми са взели повече от 2 пъти повече в левове отколкото всичките 10 хил. фирми. Противопоставянето на броя на кредитираните фирми, получили по една троха, на неколцината дебелаци, получили планини от пари, не е техника изобретена от ГЕРБ, но глупавото й прилагане издава директивата на Буци – бой с всички средства. Образователната разлика между Лъчезар Борисов и Кирил Петков е също 10 хил. места между техните университети, така че все едно на корта излизат Новак Джокович и селския шампион на с. Ръжево Конаре.

Служебният министър на здравеопазването обяви 2 много важни промени в организацията на ваксинирането: хората над 60 год. ще имат предимство от понеделник до четвъртък във ваксинационните пунктове, а лицата под 60 год. ще се ваксинират от петък до неделя; личните лекари няма да се бият пред районните здравни инспекции (РЗИ), а ще получават заявените ваксини в логистични центрове, които ще имат грижата да известят лекарите, когато количествата са налични. И двете промени в организацията са страхотни, защото ще облекчат ваксинирането за възрастните хора – няма да чакат на големи опашки, където освен неудобството от висенето, няма да се срещат с много хора и така ще намалее вероятността от заразяването им. Личните лекари няма да бъдат принудени да водят битки с колегите си на стълбите на РЗИ, често пъти без да получат и една доза, а ще получават телефонно обаждане кога да отидат, за да си получат заявените ваксини. Срещу тази чудесна организация излезе министърът на Хунтата, една грозна топка, залята с ботокс и с очила, която се възмути от новата организация и съобщи на публиката: «с новата организация сериозно ще се компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинациите и ще отдалечи на практика колективния имунитет». За стара организация по време на ботоксовия министър не можеше да става и дума, защото такава напълно отсъстваше. Всеки без никакъв принцип можеше да се ваксинира където и когато си поиска стига ваксинационният пункт да работи и да разполага с ваксини, т.е. нищо не е ясно. Това е липса на всякаква организация, която затрудняваше особено много възрастните хора, принудени да се местят от едно място до друго, да бъдат блъскани и изблъсквани от младежите, да висят прави с часове, за да бъдат евентуално ваксинирани. Житейската логика сочи, че почти винаги някаква организация е по-добра от тоталната липса на организация. Този топчест министър е лъже-професор и се е надул като паун, бидейки празен като кратуна, но не се посвени да излезе и да говори срещу наистина смислената организация на Стойчо Кацаров.

Служебният кабинет доказа колко полезен е той. Малкото размествания във властта съвсем нагледно показаха на цял един народ как едни честни министри могат да свършат толкова работа за една седмица, каквато корумпираните министри на Хунтата не биха свършили и за 100 год. Въпреки плахата надежда за завръщането на Буци, по-хитрите членове на корумпираното правителство се преместиха от зам.-министри на директори дирекция в съответните министерства: Славея Стоянова и Илияна Тодорова в МОСВ3, Росица Велкова в МФ, Жени Начева от зам.-министър в МЗ се връща директор дирекция в МФ. Значи надеждата им е много плаха, да не кажа направо – хитрушите хич и не очакват да се върне Буци. При 3-кратна му смяна със служебно правителство, тези рокади се случват за пръв път, ерго самите герберасти не са сигурни в обещаното „триумфално завръщане“, а в обратното.

Ще се върне ли Буци? Никога веч!

Бележки

  1. «Perched upon a bust of Pallas just above my chamber door», на български по-често се употребява „Атина Палада“.
  2. Университет за национално и световно стопанство.
  3. МОСВ – Министерство на околната среда и водите; МФ – Министерство на финансите; МЗ – Министерство на здравеопазването.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here