Държавен терор

Александър Лукашенко е заповядал отклоняване на полет на Ryanair към Минск, за да арестува опозиционния беларуски журналист Роман Протасевич

26728

На 09.8.2020 г. в Беларус се проведоха президентски избори, спечелени за 6-ти пореден път от диктатора Александър Лукашенко. Неговата кариера започва от Совхоз в с. Городец, Шкловски район, Могильовска област. Този селянин с неизвестен баща вероятно е фалшифицирал доста голяма част от провежданите в Беларус избори, където е на власт от 1994 г. Упоритите слухове, че баща му всъщност е преминаващ през района циганин, се дължат на напълно неизвестния произход на бащиното му име – Григориевич. Фамилията му съвпада с тази на майка му, но тя е била неомъжена и е раждала и друг път (детето е починало). Според местните периодът на забременяването на Екатерина Трофимовна Тимошенко съвпада с периода на установяване на цигани-номади в близост. Този безмилостен диктатор, на чиято съвест тежат много политически арести, убийства, фалшификации и покушения срещу неродилата се в Беларус демокрация, си позволи да отклони полет на Райънеър между Атина и Вилнюс, за да се разправи със свои опонент. Роман Протасевич, 26 год., е млад белоруски журналист, живеещ в изгнание между Вилнюс (Литва) и Варшава (Полша), сред организаторите на протестите срещу лъже-президента Лукашенко след изборите от лятото на 2020 г., където фалшифицираните официални резултати дават на Лукашенко, управлявал 27 год., 80.10%, а на неговата опонентка Светлана Тихановская – 10.12%. Международните наблюдатели са определили всичките 5 избора (без първите) за президент в Беларус от падането на Желязната завеса до днес като „нечестни“ и „несвободни“. Никой няма съмнение относно честността на изборите в тази бивша съветска република, камо ли пък българин, който вече търпи игото на Хунтата вече 12-та год. и точно същите фалшификации. Членството на България в НАТО и ЕС обаче е онази тънка разлика, която не може да позволи тотална изборна измама, но позволява добавянето към гласовете на ГЕРБ около 300-400 хил.

Самозабравата на белоруския сатрап стигна дотам, че да отклони самолет на чужда авиокомпания, чийто полет преминава над Беларус и да го принуди да кацне в столицата Минск. Това се случи преди 2 дни, а днес ЕС ще вземе окончателно решение относно налагане на санкции (снощи Европейският съвет прие заключения по този повод). На прима виста отново ЕС няма да реагира адекватно. Вчера пред агенция Ройтерс ексолигархът и враг на Кремъл, Михаил Ходорковски заяви: «диктаторът трябва да бъде ударен там, където го боли най-много – портфейлът му» (оригиналът тук). Ходорковски съветва ЕС да наложи санкции на белоруските производители на петрол (Белнефтехим) и поташ1 (Беларускалий). От снощните европейски изявления, санкциите ще са както обикновено – ялови, с акцент върху лицемерието и почти никакво сериозна засягане интересите на сатрапите.

Руският отровител Владимир Владимирович Путин, а сега вече и Александър Григориевич Лукашенко, ще продължат с безчинствата си върху народите, които са завладели със сила и измама. „Западните“ или „евроатлантическите“ ценности ще си останат купешки слова, без всякакво съдържание. Ще има някакви преструвки, „гневни“ декларации и дори заплахи, за освобождаването на Протасевич или Навални, но те ще си останат както обикновено – глас в пустиня. Като опитен борец с диктаторски режими, Ходорковски посочи много по-правилен път за борба с тирана, но той, по всичко личи, няма да бъде избран от евролидерите. Наистина подобни санкции пряко ще рефлектират върху обикновените европейци и белоруси, на едните с повишаване на цените, а на другите със свиване на доходите, но режимът в Минск трябва да се накаже. Така със сигурност ще нарасне недоволството срещу идиота Лукашенко (респ. Владимир Владимирич) и ще го принуди да предприеме погрешни действия. Влошаването на средата винаги е от полза. Традиционните таргетирани санкции срещу този или онзи олигарх или близък до властта, традиционно не влияят върху режима. Просто мръсниците местят парите си другаде или използват все по-иновитивни средства за прикриване на връзките си, пътуват другаде или пък дори въобще не пътуват, което не води до никаква промяна. Предприемането на компесаторни действия от „наказаните“ от Запада диктаторокрепители, които са стотина души, не е никаква санкция.
Традиционното лицемерие на Запада и тук си казва думата. Когато се опитват да налагат християнските ценности, извършвайки кръстоносни походи през XX и XXI в. срещу други религии, трябва да търпят много повече критики, защото това са общества с различни религии, които се гордеят с тях, демонстрират вярата си, не се срамуват от нея и живеят съгласно нейните закони. Те не ни лъжат за устройството на държавите си, обществото си или семейството си. Толерантността изисква да не им налагаме неща, които са против тяхната вяра, както на индианците са им били наложени „по-хубавите порядки“. Но когато диктатори тип Лукашенко или Путин, които са ултралицемерни християни, приели демократичните ценности и т.н., трябва да наказваме по-сурово, защото те се представят за такива, каквито не са.

Бележки

  1. Калиев карбонат (К2CO3). Използва се за производство на сапун, стъкло и порцелан. Има употреба и в селското стопанство, особено в животновъдството и най-вече отглеждането на птици.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here