Най-добрият министър

Представителите на задкулисието откриха огън срещу едни от най-добрите министри, които България е имала някога. Този акт не просто издава развалената им природа, но отнема надеждите ни за промяна

29944

Известният от няколко десетилетия Данчо Ментата беше гост в телевизията на господаря си Пеефски – Нова. От тази порочна трибуна той направи кратък коментар (уж между другото) срещу Асен Василев, служебен министър на финансите. Час по-късно, от парламентарната трибуна беше артикулиран разгърнатия вариант на компромата от Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН). Всичко това се случи вчера (29.7.2021 г.) в рамките на час-два. Характерната простащина на хаджи Тошко все повече започва да придобива гротескни размери. Абе, въобще колко може да е интелигентен някакъв Тошко?! Той е от някакво Ямболско село, където гордо е шатвал на патките главата с тесла. Даже толкова много обичал да го прави, че му се наложило да положи големи усилия да се покрие от психиатричните власти. Описанието на личността на Тошко няма за цел отправяне на обиди ad hominem, а даването на представа за изключително тесния мироглед на един Бай Ганьо, чиято кройка не би достигнала широтата на Харвард. За другия представител на задкулисието – Данчо Ментата няма какво толкова ново да кажа, защото той е дълбоко известен на публиката. Освен това, човек може да не отговаря на името си, но на прякора си – винаги. Пъстроцветният живот ни представя Петър, който е твърд като камък мухльо, може да ни представи и някаква не особено красива Красимира, но веднага се досещаме за интелектуалните възможности на Лъчо Тъпото, защото този прякор му е даден много след като е бил бебе. Не е за пренебрегване обстоятелството, че Данчо Ментата е от Движението за права и свободи (ДПС), което е абсолютен атестат за пълна развала, корумпираност, нечестност, неискреност и лицемерие.

Народно величие

В разказа „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов, нашите герои (Ганя, Гочоолу и Дочоолу, Данко Харсъзина и Гуньо Адвокатина) издават вестник със заглавието „Народно величие“. Препратката ми към ИТН и Цветанка Ризова не е случайна. Вчера (29.7.2021 г.) в предаването „Лице в лице“ по бТВ гост беше Тошко, изведеният акцент беше „Тошко Йорданов за взривените преговори. Кой е на ход?“ (видеото тук). Там се видяха двама ганьовци – един бай Ганьо и стрина Ганьовица, които обсъждаха биографията на Асен Василев. В обсъжданията не бяха включени придобитите образователна и квалификационна степен бакалавър или пък магистър от Харвардския университет, а само аграрните възгледи на двамата аналфабети. В света има 2 емблематични университета, символи на знанието и образованието. Те, разбира се, са наложени от глобалната експанзия на английския език, но това не омаловажава значението им. Става дума за Оксфорския и Харвардския университет. Първият е най-старият университет в англоговорещия свят (основан 1096 г. в гр. Оксфорд, Англия), а вторият е най-старият университет в САЩ (основан през 1636 г. в гр. Кембридж от Колонията на Масачузетския залив). В най-авторитетната класация за престижни университети в света, Оксфорд е на 1-во място, а Харвард на 3-то (съвсем малко след Станфорд1). В България много малко се разбира що е то престижен университет в света и защо това явление въобще няма почва у нас. А престижните университети нямат място тук, защото Бай Ганьо счита своя университет за най-престижния в света. Много е трудно да обясниш на Ганьото, завършил например СУ2, че дипломата по принцип представлява нещо като служебна бележка с различен издател и точно от авторитета на този издател се определя и степента на престиж. Завършилият СУ получава служебна бележка за завършен пълен магистърски курс например по физика от бай Анастас от с. Спас, Кърджалийско, друг пък получава същата служебна бележка с подписа на сър Исак Нютон от Тринити Колидж, гр. Кембридж, графство Кембридж, Англия. С пълна убеденост мога да заявя, че 2-те хартийки тежат различно, нещо повече – различната им тежест се установява навсякъде по света, с изключение само на онези страни, където живее инж. Балкански.
Така двамата Ганьовци в студиото обсъдиха Асен Василев, а върху техните бележки за получено образование в най-добрия случай стои подписът на бай Анастас, който практически не означава нищо, докато под същия документ на Асен стои подписа на Джон Харвард. Цялата дискусия в телевизионното студио много приличаше на събрание на санитарките, които обсъждаха до каква степен операцията на хирурга е успешна. Хората са равни пред закона, но не и в познанията си, не и в интелигентността си, не и в таланта си, не и в образоваността си. Няма лошо санитарките да коментират или пък да имат мнение по въпросите на неврохирургията, но компетентността или меродавността на въпросните мнения е с ниво „санитарка“ и нито милиметър повече. Едно от най-неприятните явления и основен инструмент на олигархията е непрестанното медийно облъчване на широката публика все от санитарки, много рядка е появата на някоя хубавичка медицинска сестра и нулева на лекар. На всяка санитарка, която се появява на синия екран, се заплаща директно от задкулисието, за да излъчи правилния сигнал към народонаселението. Така вече 3-то десетилетие сме подложени на радиоактивно лъчение от санитарки. Една от най-големите заслуги на Румен Радев е в назначаването на служебното правителство, където има много лекари. За пръв път. Това даде много надежди, че и в най-корумпираната и смотана страна са останали тук-таме лекари от световна величина, точно те могат да изправят страната в кратки срокове и да настигнем онез от що сме изостанали. Докато не се появи хаджи Тошко и учиндолската чалга. Техният интелект е толкова убийствено нисък, че ще си останем пак там, гдето сме били. Естествено, спрямо милиционерската гвардия на банкянския гаваз, тези са малко по-високо, но за нас са съвсем неуместни сравненията между последния и предпоследния, защото дори да се изкачим малко – пак ще останем в дъното на класацията.

Фалшивият компромат

В общественото ни пространство словото ‚компромат‘ се е извратило, но тук е мястото да изясня неговото значение. „Компромат“ е съществително, получено чрез редукция на „компрометиращ материал“, който, сам по себе си, не съдържа лъжа, измама или фалшификация. Просто означава материал, компрометиращ някого. У нас в това понятие се влага съвсем незаслужено и процес на изфабрикуване. Не, в ‚компромата‘ няма неистински обстоятелства. В началото на прехода това бяха досиета от Държавна сигурност на различни политически дейци. С това тези хора бяха компрометирани, но с истински материали. Например, преди около месец беше публикуван ‚компромат‘ за британския здравен министър Мат Ханкок – снимка на която той целува своя сътрудничка (Джина Коланджело). Фотографията въобще не беше фейк, а съвсем истинска, но това компрометира министъра – неспазване на социална дистанция в нарушение на противоепидемични мерки, следствие от пандемията Ковид-19 и доведе до неговата оставка. Наложеното от жертвите на ‚компромати‘ значение за фалшивост е неправилно. Просто ‚компроматът‘ е истински материал, който някакъв субект с идея да омаскари някого прави публично известни някакви факти, които показват в недобра светлина обекта на ‚компромата‘.
Историята около „компромата“ за Асен Василев е следната:
В по-голямата си част информацията е взета от уебсайт, специализиран в новини за пътувания, който от английското „Травел Нюз“ се казва tnooz, по-късно закупен от Northstar Travel Group. Поделението за фирмено разузнаване на новия собственик има медия, която запазва всички журналистически материали и ги препубликува на новия уебсайт (PhocusWire.com). От публичната информация и съгласно публикациите в тази медия разбираме, че:

  • на 10.12.20043 г. (ефективно заработила през 2006 г.) Асен Василев и група състуденти са основали фирмата Lessno.com с офиси в София (България), Ню Йорк и Филаделфия, която има 2 основни дейности: разработка на софтуер, който сравнява цени на самолетни билети4; тази функция се осъществява от поделението EZSearch с 2 отделни фирми EZSearch LLC и EZSearch Bulgaria EOOD. Втората функция е управление на уебсайта Лесно.ком за резервация на самолетни билети; тук също оперират 2 фирми: Lessno LLC и Lessno Bulgaria EOOD
  • през 2006 г. Павел Езекиев и Константин Петров създават фонда New European Venture Equity (NEVEQ), към който по-късно се присъединяват и Златолина Мукова, Йордан Зарев и Александър Терзийски. Този фонд е специално създаден за рискови инвестиции и инвестира в Lessno.com $3 млн.; създаването на софтуера за самолетните билети се забавя и се налага допълнителна инвестиция от $1.5 млн., довела до общата сума от $4.5 млн.
  • през м. юни 2009 г. ревизия, назначена от NEVEQ, открива нарушаване на дружествения договор и в крайна сметка изгонва Асен Василев и приятели от Lessno.com. Основателят (Асен Василев – Assen Vassilev) и неговите партньори Станислав Божидаров Гьошев (Dr Stanley B. Gyoshev), Марио Иванов Сотиров (Mario Sotirov) и Ани Петрова (Annie Petrova) се опитват да намерят нов източник на финансиране. Така на сцената се появява Мортен Лунд (Morten Lund), но след банкрут, той не може да се включи като инвеститор и така вместо да „спасят“ Лесно.ком основават заедно нова фирма Everbread Ltd със седалище Лондон и собственик Everbread Holdings Ltd, регистрирана в офшорната зона Британски Вирджински острови. NEVEQ продава Lessno.com на Vayant Travel Technologies. Повече информация може да бъде намерена в материала на Денис Шоол в сътрудничество с Кевин Мей от tnooz от 20.7.2010 г. със заглавие „Ожесточен спор се разрази след обвиненията на Vayant срещу Everbread за нарушаване на авторски права“ тук
  • спорът между Vayant и Everbread се пренася в 3 съдебни зали: в Ню Йорк, Лондон и Амстердам. Решен е с извънсъдебно споразумение. Подробности в материала на Кевин Мей от tnooz от 20.11.2011 г. със заглавие „Мир в наше време: Vayant и Everbread уредиха дългогодишен спор“ тук
  • Според Асен Василев (в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице“ от днес5) само един съд се е произнесъл по спора – този в Ню Йорк и то в полза на Василев, след което спорещите страни сключват „приятелско“ (извънсъдебно) споразумение, с това действие конфликтът е приключен.

Подробности за дейността на Everbread могат да бъдат открити отново в tnooz:

  • Everbread анонсира трио от клиенти за новия си продукт Haystack“ от Кевин Мей, 05.11.2010 г., тук
  • „След силен начален шум и спокойна година Everbread обяви, че има някаква подкрепа в Сингапур“ от Шон О‘Нийл, 10.12.2012 г., тук
  • „И така, настъпи краят – Everbread обяви несъстоятелност със задължения от £8.7 млн.“ от Кевин Мей, 22.8.2013 г., тук.

Информацията е твърде оскъдна пък и не е работа на публиката, да се произнася като съдебна инстанция. Инкриминираните действия изглеждат невероятни за извършване от човек като Асен Василев. Този изключително гнусен подход на задкулисието (без това да е негова запазена марка) да дискредитира хората е добре познат и широко прилаган. Наскоро разприказвалият се срещу Хунтата и най-вече срещу Иван Пилето бизнесмен Светослав Илчовски разказа за това как са му образували 4 дела за убийства в старозагорската прокуратура, която е под контрола на фирмата Градус. Човек, който по цял ден си оре на нивата (Илчовски), се оказва разследван за 4 убийства. Мафията не прощава никому и понеже си има държава, може да „спечелите“ невероятни обвинения, а дори и присъди.

Най-добрият министър

В скапани държави като България, които се управляват от диви селяндури като Тодар Живков, Бойко Борисов или пък Станислав Трифонов, никак не се котират добре образовани, умни, интелигентни и честни министри. Асен Василев никога няма да бъде министър в правителство на ИТН: първо, защото никога няма да пожелае да работи в екип с представители на мафията и второ, защото никога не би бил поканен от задкулисието, сега представлявано от ИТН.
Като служебен министър на финансите Асен Василев предприе няколко много прости действия:

  1. приходните агенции започнаха да работят разумно. Въведоха съвсем традиционната логика при планирането и осъществяването на ревизии – започнаха от най-големите фирми, фирмите с лъвски дялове в обществените поръчки и фирмите с необяснимо голяма касова наличност. Това е в пълен противовес с чутовната методика за анализ на риска, изобретена от Хунтата, която сочеше за най-рискови фризьорките (по думите на самия Василев), а обръчите от фирми бяха супернадеждни, когато пълнеха нощните шкафчета
  2. бяха предприети и други мерки срещу мръсните пари: поправка в Закона за обществените поръчки, с която ще се увеличи броя на поръчките за възлагане с открити процедури (търг, конкурс); беше създадена Методика от Агенцията за обществени поръчки, която да определя къде и кога може да се прилага правилото за инхаус поръчки
  3. беше подготвена актуализация на бюджета, в която има много човещина и справедливост.

При Цветанка Ризова хаджи Тошко ни прати да говорим с Мортен Лунд (даже му беше забравил името и го назова „датския инвеститор“), който да ни изясни кой е Асен Василев. Този съвет издава само мръснишката природа на лакея на Доган, каквито са всички от ИТН. Няма нужда да ходя при никакъв далечен инвеститор, Асен е тук, познаваме го и отсега и от времената на служебното правителство на Марин Райков, виждаме какво прави. Всичките му действия са безупречни. Не се нуждаем от никаква друга информация, не се нуждаем от никакъв копенхагенски шаман, за да разберем какъв е Асен. Нашите собствени наблюдения са напълно достатъчни, за да си създадем мнение за Асен Василев. Покрай „най-добрият министър“ още един издайнически за ИТН факт стана известен. В проекто-кабинета Николай Василев на Асен е бил предложен поста вицепремиер барабар с финансовото разузнаване, което щяло да бъде извадено от ДАНС6 и връчено на харвардския възпитаник. Очевидно подобно предложение е целяло да се открадне от славата и положителния имидж на Асен като от служебното правителство се прехвърли в редовното, от една страна, и да го постави на някаква синекурна длъжност, където няма да има никаква възможност да пречи на задкулисието, от друга. Само малоумен владетел или владетел с нечисти цели би назначил Микеланджело за министър на горите си.

Българските политици са царе на празния лаф. Те обещават всякакви чудеса, като дори не правят минимални усилия да спазят. Асен без да обещава нищо предприе няколко адски прагматични действия, от които има много положителни резултати за цялата държава. Затова никой повече никога няма да номинира / назначи министър като Асен Василев, защото ползите от него са за хората и във вреда на задкулисието. Той ще бъде дискредитиран с някакви черни магии, направени от вещици наблизо и надалеч, за да може мафията да продължи да безчинства, а нас ще остави в до болка познатото ни блато.

И за финал ще дам една поучителна извадка от „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов:
«И почва се писането… „Научаваме се, че…“ – пише бай Ганьо и излага върху един лист бяла хартия такива черни хули срещу своя съсед, за каквито не само че не се е „научавал“ някой път, но нито насън му са минавали. Пише бай Ганьо, пише и зачерква, той е все недоволен от ядовитостта на своите стрели: крадец е за него нежна думица, той я зачерква и пише хайдук, но тая дума е станала обикновена, бай Ганьо добавя пладнешки и я съединява с едно фатален. Съседът, жена му, децата му, родът му – излизат под перото на бай Ганя феноменални изверги…».

Вчера и днес станахме свидетели на ганьово омаскаряване на най-добрия министър, като никой сценарист на света не може да създаде гротеската в студиото на бТВ. Там един Тошко и една Цветанка обвиниха Асен Василев в „интелектуална кражба“. Какъв цинизъм! Тези двамата могат да си говорят за това що добре разбират – кражбите, но нямат право да споменават словото „интелект“.

Бележки

  1. Университетът е основан през 1885 г. в статистически обособената местност Станфорд в северозападната част на окръг Санта Клара, щата Калифорния, САЩ. Това е един от малкото престижни университети в света, които не са част от т.нар. „Девет колониални колежа“, 7 от които са формирали „Бръшляновата лига“. Тази лига обединява най-престижните висши училища в САЩ, които са такива и за света.
  2. Софийски университет „Св. Климент Охридски“, най-престижното българско висше учебно заведение, но извън Топ 1000 в света.
  3. Фирмата е регистрирана в гр. Люис, щата Делауер (офшорна зона), САЩ. Информация може да се получи от регистъра на фирмите в щата оттук, дело № 3894731.
  4. Подобен софтуер има собствена група, известна като P&S systems, което означава pricing and scheduling.
  5. Предаването е със заглавие „Асен Василев: Думата „крадец“ е много тежка, г-н Йорданов трябва да се извини“, подзаглавие „Финансовият министър беше категоричен, че не е злоупотребявал с интелектуална собственост и споровете между фирмите са завършили с приятелско споразумение“; видеото тук.
  6. Държавна агенция „Национална сигурност“.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here