Световен резил

Ирина Бокaва и Калин Мутрев — типични представители на комунистическата и ченгесарска номенклатура, които излагат родината си, където и да се появят

4821

За двата мандата като генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокава успя да прогони най-големия инвеститор — САЩ, а веднага след това израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви напускането и на Израел. На 31.10.2011 г. Общото събрание на организацията прие за свой пълноправен член Палестина1. Оттогава насам САЩ отказват да внасят членския си внос в ЮНЕСКО, като дотук са натрупали повече от ½ милиард щатски долара задължения. ¼ от годишния бюджет на ръководената от Бокава организация се пада именно на САЩ, но през ¾ от мандата на савецкия кадър те не внасят нито стотинка. За тяхно щастие на 10 ноември 2017 г. ще има нов генсек — Одре Азуле, Франция, 45 год. (точно 20 год. по-млада от Бокава), но решението на администрацията на Доналд Тръмп е непоклатимо, въпреки че ефективно влиза в сила на 31.12.2018 г. Това не е първото напускане на САЩ. Първата раздяла между ЮНЕСКО и САЩ е през далечната 1984 г. по време на президента Роналд Рейгън, а завръщането им чак през 2003 г. (Джордж Буш младши). И тогава напускането е свързано със самозабравил се генерален секретар — Амаду-Махтар М’Боу, Сенегал, роден 1921 г. Сенегалският деятел е толкова корумпиран и безскрупулен, че САЩ не издържат на некадърното му управление и напускат, последвани от Великобритания (1985 г., премиер е Маргарет Тачър).
Сега, също толкова некадърно и корумпирано управление, като това на Бокава, принуждава САЩ да излязат повторно от нещастната организация.

Бокава — апаратчик на КГБ

Бокава на път към Масква, за да докладва резултатите от заседанието на Борда; Снимка: Интернет; Колаж: Юли С.
Бокава на път към Масква, за да докладва резултатите от заседанието на Борда; Снимка: Интернет; Колаж: Юли С.

В разгара на лятото на 2007 г. Египет номинира културния си министър Фарук Хосни за наследник на Коичиро Мацуура на поста генсек на ЮНЕСКО. Хосни започва кампанията си с летящ старт, тъй като досега този пост не е заеман от арабин и е имало съгласие да се повери на такъв. Получената значителна подкрепа за египетския кандидат се разколебава през м. май 2008 г., когато Хосни заявява: „ще изгоря всички книги, написани на иврит, които се намират в египетските библиотеки“. Трима френски интелектуалци от еврейски произход2 стартират контракампания срещу Хосни, като печелят на своя страна и посланика на САЩ в ЮНЕСКО (Дейвид Килиън). Въпреки срещата между току-що станалия премиер на Израел Бенямин Нетаняху с Хосни Мубарак в опит да го убеди да оттегли кандидатурата на Хосни и обещанието с половин уста на Мубарак да го стори, в първите няколко тура Фарук Хосни води убедително, в 4-тия тур имат равен брой гласове с Бокава — по 29, на 5-тия българката със савецки произход печели с 31:27 гласа. Вероятната намеса на САЩ на страната на Израел е станала причина за избирането на Бокава, като е имало колаборация с Кремъл, само и само да се елиминира фаворита Фарук Хосни. Дотук с добрите новини за Бокава3.
В средата на 2015 г. избухва скандал в ЮНЕСКО, в който пряко е замесена самата Бокава. Тя назначава Ана-Луиза Томпсън-Флорес за зам.-генерален директор и оглавяващ Бюрото по стратегическо планиране, което отговаря за бюджета на организацията. Томпсън-Флорес дотогава е директор Човешки ресурси и сама (в сътрудничество с Бокава) е изготвила обявлението4 за откриването на конкурс за позицията, която впоследствие сама заема.
Друг скандал се разразява около не особено умния савецки апаратчик с официалната й биография, публикувана на сайта на ЮНЕСКО. В нея Бокава е излъгала, че е била външен министър на България от 1995 до 1997 г., когато всъщност такъв е бил Георги Пирински. Бокава е „изпълнявала длъжността“ само няколко месеца5, т.е. никога не е избирана на поста.
Третият скандал около злополучната Бокава е с британския посланик в ЮНЕСКО — Матю Съдърс, след излизането на доклада от вътрешни разследвания по случая Томпсън-Флорес, където се констатират разхищениия, направени от и за самата Бокава. Съдърс съобщава, че е длъжен да извести Лондон за неправомерно изразходване на средства на британските данъкоплатци. В резултат на което Андрю Мичъл — британският министър за международно развитие в правителството на Камерън предлага отрязване на 12 млн. брит. лири вноска на Великобритания в бюджета на ЮНЕСКО. Мичъл се среща по-рано в Париж с Бокава и остава много разочарован от нея. Негов сътрудник споделя с пресата, че министърът се е срещнал със старомодна и закостеняла комунистка, която с лека ръка харчи парите на британските данъкоплатци за глупости.
Според сайта Биволъ Бокава си купува 4 апартамента: през 2011 г. в Париж, през 2012 и март 2014 г. в Ню Йорк, а през м. август 2014 г. в Лондон. Общата стойност на всички имоти е около $4,7 млн., а общите семейни доходи на Бокава и Мутрев не надхвърлят $2,7 млн.
Слуховете в ЮНЕСКО за честите пътувания на Бокава до Масква (едва ли не след всяко заседание на борда), предизвикват в. Дейли Мейл да й зададе въпрос колко пъти е посещавала Масква, откакто е ЮНЕСКО генсек. Бокава отговаря: 5 пъти, но вестникът разполага с доказателства за най-малко 8 посещения. Дейли Мейл иска уточнение, но Бокава отказва повече да отговаря, след като е била хваната в поредната лъжа.
Най-добрата оценка за качествата на Бокава като професионалист даде британски дипломат, който оцени представянето й за кандидат-генсек на ООН: „суха и безцветна“ (м. април 2016 г.).

Милиционерът-банков разбойник

Мутрев напуска банката; Снимка: Интернет; Колаж: Юли С.
Мутрев напуска банката; Снимка: Интернет; Колаж: Юли С.

Съпругът на Бокава е напълно достоен за нея — също безскрупулен мошеник и доносник на тайните служби на комунистическия режим. Независимата преса разкри, че Мутрев се е облагодетелствал от президентската династия в Азербейджан. Българският герой получава общо 425 хил. евро с 8 превода, като 7 от тях са в швейцарската му банкова сметка и 1 у нас. Вероятно приходите са повече, но само това е разкрито. Наличието на швейцарска банкова сметка подсказва, че всичките условия за получаване на подкупи са в stand by режим. След разразяването на скандала „Азербейджанска перачница“, български журналисти се свързват с Мутрев по телефона за коментар: ченгеджийският6 му рефлекс не му изневери (сравнявам го с Бокава, в такава ситуация — тя веднага би излъгала) и той призна, че получавал хонорари за „високопрофесионалните“ си консултации. Но веднага след това добави: да не би да искате да кажете, че не съм способен да давам такива консултации?! На което те се смутиха и категорични отрекоха подобни помисли да са ги спохождали. А предвид тъпотата, необразоваността и професионалния му опит на милиционер няма как да има способности да дава каквито и да било консултации, освен за лъскане на кубинки. Настоящият коментар няма за цел да преразказва известни факти (в края ще има линкове към пълната информация), затова тук само ще подчертая брилянтното поведение на сайта Биволъ. Този сайт е едно от малкото доказателства (за да не кажа единствено), че има българска журналистика сред блатото. Разбира се, това е един-единствен сайт сред хиляди, няколко десетки радиостанции и вестници и няколко телевизии. Атанас Чобанов от Биволъ, след проверка, оповести, че получените от Мутрев хонорари са от неработещи фирми. Докато Мутрев нагло лъжеше по телефона колко е велик и колко великолепен консултант е, с ясното съзнание, че информацията не може да бъде проверена и да лъсне истината, Биволъ намери начин да докаже по несъмнен начин измамите на Мутрев. Платците на стотиците хилядите евро — не са имали никаква дейност, но пък им е била страшно необходима неоценимата мутрева помощ, за да продължат да не правят нищо.

След скандала правителството на Бойко Борисов (чрез Владислав Горанов) се опита да излъже широката българска общественост, че ЕБВР7 ще реши съдбата на мошеника Мутрев. Говорител на банката (Джонатан Чарлз) обяви, че отзоваването на Мутрев е напълно в прерогативите на правителството на Територията, а не на банката. Оттогава насам „честният“ премиер Борисов се ослушва и никакво отзоваване не спохожда един отявлен и неприятен мошеник. Междувременно се „случиха“ маршове за свободата на словото, където подлогите на българските олигарси „въстанаха“ срещу „сатрапа“ на свободното слово Антон Тодоров. Тъй като стожерите на свободата са много заети със слугуване на олигарси нямат време да попитат любимия си премиер докога ще стои този срам в Лондон с териториански пълномощия.

Допълнителна литература:
1) Vincent Noce, The Art Newspaper, November 2015 — UNESCO at 70: fit for a purpose
2) Sam Greenhill, The Daily Mail, 13 April 2016, Putin ally in UNESCO crony row is favourite to take top job at United Nations when Ban Ki-moon steps down at the end of this year
3) Julian Borger, The Guardian, 12 April 2016, Candidates for UN top job given public hearing
4) Биволъ, 20 януари 2016, Скандал в ЮНЕСКО: Ирина Бокова назначила „калинка“ за свой заместник с манипулиран конкурс
5) Биволъ, 20 март 2016, Dunhill International: Бокова с имоти в Париж, Лондон и Ню Йорк за 4,7 млн. долара при 2,7 млн. доходи
6) Биволъ, 7 април 2016, След успешни имотни сделки и изтеглени вноски за пенсия: „Само“ един милион долара не достигат на Бокова и Митрев, за да оправдаят апартаментите в Париж, Лондон и Ню Йорк
7) Биволъ, 16 април 2016, Мрачни британски облаци над кандидатурата на Бокова за ООН
8) Биволъ, 5 септември 2016, Руският КоммерсантЪ: Ирина Бокова: комунистическо минало, подкрепа от Путин и скандали в ЮНЕСКО
9) Биволъ, 7 октомври 2016, Борисов осигурил 500 000 евро „кръвнина“ за оттеглянето на Бокова
10) Биволъ, 4 септември 2017, Калин Митрев получил 425 000 евро от черна каса на режима в Баку. Съпругът на Ирина Бокова лъсна от Азърбайджанската перачница
11) Биволъ, 27 септември 2017, В нарушение на правилата на ООН и ЮНЕСКО… Ирина Бокова регистрирала частна фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж

Бележки

  1. Със 107 „за“, 14 „против“ и 52 „въздържали се“.
  2. Бернар-Анри Леви, Клод Ланзман, Ели Визел.
  3. В смисъл на публични добри новини. Заемането на високия пост позволява на крадливото семейство да забогатее значително
  4. Респективно е поставила изискванията към заемането на длъжността.
  5. От 14.11.1996 г. до 12.2.1997 г. (по-малко от 3 мес.), откъдето народът я изхвърля с камъни и дървье.
  6. На 2 пъти Комисията по досиетата разкрива Мутрев като „секретен сътрудник Симеонов“. Комисията оповестява, че е открила документи за получени от Мутрев възнаграждения.
  7. Европейска банка за възстановяване и развитие със седалище в Лондон. Там Мутрев достойно представлява Територията, изпратен от правителството й.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here