Румен Радев срещу мафията

Президентът може да се опълчи на съдебния клон на мафията, като откаже да подпише указа за излъчения от нея Чолаков

739

Новият Висш съдебен съвет (ВСС), препълнен с гнили ябълки, скоростно чугунено прегласува жалката кандидатура на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд (ВАС). С това ни доказа, че няма нищо ново в новия ВСС, просто е изтекъл мандатът на старите посланици на мафията и сега има нови представители. Даже може и относителният им дял да е нараснал, защото реформаторите май са намалели с двама. Указът за назначаване на гнила ябълка по върховете на съдебната система, все пак се издава от президента. Румен Радев излъчва някакви сигнали (според мен фалшиви) за борба с корупцията. Свика 2 КСНС1 на тема антикорупция или май само за „антикорупционен орган“. Борбата е кой да назначи шефа на антикорупцията в България. Ако е президентът, той ще получи още един лост за влияние върху бойкоборисовата клика и ще разшири търговията с влияние.

Румен Радев може повторно да откаже издаването на указ

Съвсем правилно президентът отказа да назначи Чолаков за председател на ВАС. Но ВСС повторно излъчи същата развалена кандидатура и сега вувузелите тръбят, че Радев няма право повторно да откаже (има се предвид прякото действие на чл.129, ал.2 последно изречение, от Конституцията). Съгласно основният закон на републиката, главният прокурор следи за спазването на законността в страната2, но той не спазва тези свои задължения. Някой да е направил нещо на Цацаров? А на тези преди него? Не! Това са празни текстове, създадени от празни хора. ВАС пък осъществявал върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване3?! Айде, де! Кога точно се е случило това? Някой някога да е направил нещо на милиционер Колев, който вече изкара 7 год. на поста върховен надзорник?
Нескопосаната Конституция не казва нищо относно „второто предложение“ на ВСС, но може да се тълкува, че то не може да е същото. Откъде-накъде вече отхвърлено предложение ще се внася повторно? (На практика това си е първото предложение, което вече е отказано) Каква промяна се очаква да настъпи между 2-те предложения? Наглостта и безскрупулността на повечето членове на ВСС, служители на мафията, не може да оказва влияние върху правовата държавата. България постоянно доказва парадокса на разкапаните държави — мафията е най-големият радетел за законност4.
Сега е моментът Румен Радев да прояви смелостта, за която толкова много се говори и остава толкова скрита. Цялата му офицерска, даже генералска, чест е поставена на карта и той е длъжен да не позволява повече прислужниците на мафията да бъдат назначавани по високите етажи на съдебната система.

Импийчмънт невъзможен

Член 103 от нефелната Конституция урежда въпросите на отстраняването на президента. За тази цел трябва поне 60 народни представители да повдигнат обвинение срещу Президента, а за поддържането на това обвинение от парламента трябва да гласуват поне 161 депутати. След това Конституционният съд на мафията разглежда в едномесечен срок обвинението и ако го сметне за основателно — отстранява президента.
Тази процедура е напълно възможна в КС5, но в парламента поне един депутат от БСП трябва да гласува за импийчмънт6. БСП могат да защитят излъчения от тях президент и да защитят позицията си антимафия. Нещо, което те практически никога не са правили, а винаги са играли за мафията (пример: сегашният ВСС, при избора му играха заедно с шайката), но това няма значение за Румен Радев, защото има много по-големи препятствия пред импийчмънта — суетата на Бойко Борисов.

Европредседателство с импийчнат президент

Любимият на цял народ премиер-милиционер — Бойко Борисов, 58 год., никога няма да позволи да се отстрани президента по време на европредседателството на България. Особено по такъв повод — категорична позиция срещу мафията, дори с евентуално нарушение на посткомунистическата конституция. Отстраняването на Румен Радев ще е такъв шамар за суетния еднокнижник, че ще изгаря бузите до края на дните му.
Само остава Радев да покаже смелост и да отхвърли (повторно!) изпратените му от мафията кандидатури! Има шанс! Така изключително нестабилният президент ще може да спечели уважението на честните хора в най-корумпираната страна на света, което е всъщност е и най-голямата награда.

Бележки

  1. Консултатиквен съвет за национална сигурност.
  2. По чл.126 и 127 от КРБ.
  3. По чл. 125, ал. 1 от КРБ.
  4. С помощта на т.нар. закони се крепят недемократичните режими, като всичко това става в името на демокрацията. Развалените институции тълкуват законите както за тях е добре, по този начин няма правна норма, която да затвори престъпниците, близки до властта, напротив всички правни норми осъждат на свобода тези хора. И обратно, съвсем по противоположен начин действат нормите спрямо неблизките до властта. Пример: Путинова Русия. Там борецът срещу корупцията и самия корумпиран президент (Алексей Навални) е осъден за пране на пари, като обвинението се подържа от затъналата в корупция Чайка.
  5. Конституционен съд.
  6. В XLIV Народно събрание депутатите по парламентарни групи са: ГЕРБ — 95; БСП — 80; Обединени патриоти — 27; ДПС — 25; Воля — 12; Независим — 1, т.е. всички без БСП събират максимум 160 гласа.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here