Чист и свят Пеефски

Комисията "Антикорупция" нагледно доказа своята абсолютна несъстоятелност

19472

Съществуват спорове около репликата „за чиста и свята република“ – била ли е написана от Левски или от негови сподвижници? 145-год. (и повече) давност е понамалила значението на тези слова, още повече останаха едни 10-ина год. до навършване на 1 век републиканско управление. В наши дни Апостола1 на свободата би се борил за „чист и свят“ Пеефски, за нищо друго. Затова всички управляващи днес, закачили портрет на Васил Левски в кабинетите си (към когото de facto са обърнали задника си), следват неговите осъвременени завети.
Вчера (14.6.2018 г.) на нарочно свикана пресконференция Комисията „Антикорупция“ се отчете пред обществото за извършената проверка на най-успелия български бизнесмен – Делян Пеефски. Изненади нямаше – корпулентният меринджей се оказа чист като сълза. Трябва да си голям идиот, за да очакваш точно тази комисия, при точно тази власт, при точно този премиер, да разкрие някаква истинска корупция, но все пак беше интересно да се види как пеефските слуги се гърчат под прожекторите, обяснявайки колко честен, умен и красив е господарят им.
В разпространената информация от председателя на антикорупционната комисия стана ясно, че др. Пеефски имал или прекрасни счетоводители, или прекрасни адвокати, а че сам той бил прекрасен било априори ясно. Глупавите обяснения за хода на „ревизията“ бяха безинтересни с изключение на едно обстоятелство: Пламен Георгиев се позова на ревизии на НАП, които били установили святостта на Пеефски, а неговата комисия напълно се била доверила на професионализма на НАП-аджии и потвърдила чистотата пеефска. Безпаметните български журналисти забравиха да попитат как същия този Георгиев не се довери на същата институция (НАП), когато ревизираха Иво Прокопиев (подробности тук), но стане ли дума за Пеефски – всички институции са препълнени с професионалисти, които твърдят само елейни неща за корпулентния олигарх. Не че Прокопиев с нещо е по-добър от Пеефски или пък е по-малко олигарх, но не може ревизиите на приходната агенция в единия случай да са „полезни“, а в другия случай „безполезни“. Корумпираната държавна администрация навсякъде решава в полза на поръчителя. Розовобузестият олигарх също е подкупил НАП, 3 съдебни инстанции, които да изперат мръсната му физиономия от сделката Каолин, но когато поръчителят е по-силен и е възложил на КОНПИ „опраскването на Прокопиев“ се установява различна практика във взаимодействието между институциите. Така счетоводителите от НАП са се изложили, когато са ревизирали Прокопиев и КОНПИ е пренебрегнала изводите им, но когато ревизирали господаря Пеефски и установили, че няма никакво петънце по корпуса му – то тези изводи горещо се прегърнали от Комисията и обявяват „наший Пеефски“ за чист и свят.
Между другото в комисията „Антикорупция“ Пеефски има абсолютно мнозинство. Тя е 5-членна, като 2-ма от членовете са прислужници на самия Пеефски (една стара мома от с. Абланица едвам завършила нещо библиотекарско с добър успех и един милиционер от ДАНС, който гордо се разхождаше при ареста на Десислава Иванчева, но едвам е завършил право на 32 год. с успех 3.33 във ВТУ2), а другите 2-ма са на Човекът3 с особена форма на главата и първи зам.-генерален секретар на ГЕРБ (единият е милиционер, а другата е наследена от предната комисия, където беше попаднала по същия начин). Председателят е по-малко близък и на 2-те страни, но повече клони към Пеефски4.

Таблица 1: Богатството на Пеефски; Източник: официалните имуществени декларации; Инфографика: редакцията
Таблица 1: Богатството на Пеефски; Източник: официалните имуществени декларации; Инфографика: редакцията

Като обикновен човек гледам таблицата с богатството на Пеефски и съвсем не мога да си обясня как този човек е забогатял толкова много за толкова кратко време. Дори някой гениален човек не би могъл да извърши такива чудеса, камо ли полуграмотен, необразован и направо тъпак (какъвто е случаят). Вижда се, че лидерите в класацията на сп. Форбс за най-богатите хора на планетата са в детската градина по скорост на забогатяване спрямо „младата българска надежда“. Не знам колко богат ще се окаже Пеефски, когато декларацията, която трябва да е подал преди седмица, стане публична, но няма да се учудя ако е задминал собствения си рекорд. Сигурно ще декларира дивидент между 50 и 100 млн. и никаква комисия няма да открие нищо нередно.

Ако някой в тази нещастна държава си е правил илюзии относно комисията „Антикорупция“, след обявяването на Пеефски за „чист и свят“, трябва да се е събудил и да е разбрал безсмислието й. То не бяха скандали между Корнелия Нинова и цялото БСП, от една страна, Цветан Цветанов и Бойко Борисов, от друга, то не беше президента Румен Радев, от трета, но в крайна сметка – тоталното безсмислие на всички тези дебати лъсна на 14 юни. Кой щял да назначава председателя, дали комисията ще може да арестува, разследва и не знам кво си, са въпроси, които изгубиха своята стойност. Както и очаквахме това е поредната креатура на корумпираната политическа класа за заблуждаване на ЕС (най-вече) и малко пушилка за българските лумпени, които пак ще гласуват за мафията, защото „не виждат алтернатива“.

Бележки

  1. Отсъствието на пълен член е правилно, защото Апостола е прозвище. {б.ред.}
  2. Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. {б.ред.}
  3. Поставеният пълен член е граматически неправилен, но има стилистичен смисъл. {б.ред.}
  4. Цветан Василев в телевизионно интервю на Сашо Диков по BiT го нарече „кокер шпаньолът на Пеефски“.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here