Сянката на управлението

Борисов изхвърли трима министри, защото слагали петно върху иначе перфектното му управление

16307

Вчера се провел летен университет за младежите на ГЕРБ във Варна. Лектори били титаните на мисълта – Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Една от причините за ниското равнище на българската образованост и наука е именно в преподавателите. Няма нормален студент по медицина, който да научи нещо от санитарката. Смяната на подлогите и въртенето на парцала не са сред образователните приоритети на младите лекари. Но пък ако вземеш акъл от санитарката (като Борисов и Цветанов), тогава съвсем определено ще можеш само да въртиш парцала и подлогите, но нищо повече. Подрастващите „научават“ за живота разни неща от малограмотни идиоти. Особено внимание трябва да се обърне на Цветанов, който е толкова прост, че още в IV клас ще да е имал само двойки, т.е. този негодяй никога не би трябвало да е преминавал в V клас. Човекът с особена форма на главата, не можещ да образува нито едно правилно изречение от синтактична гледна точка, за щастие вчера е уведомил широката общественост, че няма да се кандидатира за овакантения пост на вътрешен министър. Самата идея за наличието на такава вероятност силно ме тревожи. Чу се и за други кандидатури – тази на Румяна Бъчварова или пък на друг идиот – Лазеров, бивш главсек и подлога на Пеефски (сега е мъдурист1 при Сидеров), които ме разтревожиха още по-силно. Този Светлозар е тулуп с лазерно насочване от Пеефски, който ювелирно утрепа някакъв командос в Лясковец, но тогава беше само „връх на професионалното ръководство“, а като стане министър сигурно ще обстрелва с гранатомети всички протестиращи. Онези, обявили гладни стачки, като Николай Колев – Босия (сега прекратил стачката) ще обстрелва с водни оръдия, за да се научат да уважават властта, а не да се обявяват срещу нея.
Не по-малко тревожни ми се виждат сигналите и за Лиляна Павлова (строителен министър) и Николина Ангелкова (транспортен). То в бандата2 с кадри на ГЕРБ има едни жени: Цецка Цачева, Караянчева, Павлова, Ангелкова (тази е повече мома на Плевньо), че ум да ти зайде3. Общото между тях е простотията, тъпотията, нахъсаността, неграмотността и подмазвачеството. С тези кандидатури 100 пъти предпочитам В. Радев, Московски и Нанков, особено последния. След тройната оставка стартира мощен кафяв пиар за стрина Свина, която „великолепно се справила с българското европредседателство“, чрез което „трайно сме променили имиджа на България“. Толкова глупости накуп могат да изрекат само от ГЕРБ, ъъъъ и от БСП, ъъъъъ и от пейтриотите, които се римуват с идиоти. Абе, само всяка българска партия би могла да натвори толкова глупости накуп, но в конкретната ситуация го направи ГЕРБ. По-бездарна работа от тази на Павлова във връзка с европредседателството не мога да си представя, но животът е по-богат от всякакви фантазии, а стрина явно има постоянен абонамент за министерски постове, независимо от цялата си несъстоятелност.

От толкова много тревоги щях да забравя главния лектор, които с милиционерски интелект е поучавал младите надежди на управляващата партия, която се очаква да остане на власт до 2100 г., когато Вожда4 ще абдикира в полза на едноименния си внук. Та на този „университет“ Бойко Борисов рекъл: «не мога да допусна да се хвърля сянка върху цялото управление заради една или друга грешка». Ами то друго освен грешки няма, бе! С изключение на 2-те оставки, които временно сложиха край на корумпираното управление. Ех, дойде още по-корумпирано управление (това на Орешарски), ама беше за 10-пъти по-кратко време. Нищо слънчево няма в управлението на ГЕРБ, освен идеята за Кралят-слънце5. Очаквате ли от водопроводчика, който Ви отпушва канала, да проектира и построи цялата сграда, в която живеете? Ако наистина очаквате такова нещо – значи сте тъпанар и съвсем закономерно асансьорът е паднал в шахтата със 17 жертви и 20 ранени, докато застрахователят Ви е обявявал олимпийска несъстоятелност и като резултат не получите никакво обещетение за претърпените вреди, а междувременно търговският регистър на живущите в сградата е бил изтрит и никой не е можел да влезе или излезе сума ти време и т.н. За всички беди сте си виновен, драги, защото „вие си го избрахте“.

Фразеологизмът „хвърляне на сянка“ означава опетняване на нещо, помрачаване на нещо хубаво, нарушаване на добро впечатление от нещо. Струва ми се, че всички тези значения са неприложими за управлението на ГЕРБ. Ако искат да използват фразеологизъм със сянка, нека опитат с „хвърляне на по-дълга сянка от боя си“, което ще има пасне повече на хвалипръцковщината.

Всъщност в сянката на управлението се крият некомпетентност, некадърност и Пеефски, а върху такава сянка и дяволът не може да хвърли петънце.

Снимка: Фотограф е Роджър Фентън, който я е озаглавил „Долината на сянката на смъртта“. Правена е през Кримската война. Интересното в нея са гюллетата, за които дори е обвинен, че ги е нагласил, защото има същата снимка без гюллета. Повече информация за снимката в Wikipedia и Museе́ d’Orsay. Алюзията е: този път е по-хубав и по-безопасен (нищо че върху него се сипят оръдейни изстрели) от проектираните и строени пътища от ГЕРБ, Бойко Борисов и неговата Шайка.

Бележки

  1. Човек, крепящ тестиси, разговорно известни като „мъдури“ или „мъде“.
  2. Те му викат „банка“.
  3. Кристалина Георгиева е изключение. Нейните качества обаче нямат нищо общо с ГЕРБ. Тяхната заслуга е в номинирането й.
  4. Прозвище, няма пълен член. {б.ред.}
  5. Умишлена употреба на пълната членна морфема.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here