Старецът и мюрето

Комисията за защита на корупцията (КЗК) издаде безспорно нескопосано разрешение за придобиването на Нова ТВ от братя Домусчиеви

21988

С Решение № 368 / 21.3.2019 г. КЗК (решението: АКТ-368-21.03.201) дава разрешение на братя Домусчиеви да закупят Нова телевизия. Няма изненада, защото по-известният брат е един от най-големите подмазвачи на властта. Най-вероятно ще играе ролята на мюре за Бойко Методиевич, но няма да е за чудо да се окаже прикритие и на най-красивия и умен дебелак в историята на републиката – Пеефски.

Като всяка българска институция и КЗК е непоправимо скапана, но нейният проблем е много по-голям, защото тя никога не е работила нормално, за разлика от някои други, които имат не много лошо минало. КЗК се създаде от Иван Костов и първият и председател се казваше Николай Павлов, чието поведение беше движено от един-единствен емоционален двигател – верността и преклонението към Костов. Фалстартът на Комисията под неговото председателство беше неоткриването на избождащия очите монопол на ВАЦ. След идването на НДСВ на власт, за председател беше назначен една от най-одиозните фигури – Петко Николов, който като юрист беше значително по-некадърен от Павлов, но пък беше страшна въртиопашка. По негово време станаха 2 големи неща – на КЗК беше поверена квазисъдебна функция по отношение на обществените поръчки и тя действаше като 1-ва инстанция и второто беше новия Закон за защита на конкуренцията, който премахваше ограничението в броя на мандатите на комисарите (така освен Николов, „постоянен“ член беше и един напълно неграмотен човечец – Реджеб Мустафа от квотата на ДПС). Тези две прогнили ябълки коландрисваха КЗК, че забогатяха значително. Николов стана нещо като символ на корупцията, безгръбначността и юридическите такли1. Право в България не съществува, не знам дали въобще някога е съществувало, но подготовката в университетите се извършва от такива „корифеи“ в подмазването и раболепниченето като Близашки, Герджиков, Панайотов„ Марков и др.т. Имаше няколко светли лъча, като например Кристиан Таков, но уви… При Николов, а сега и Ненкова, КЗК си извоюва славата на мръснишки държавен орган за изпълняване на политически поръчки. Решенията на въпросната комисия са като парад на скудоумието, подлизурството и угодниченето. Толкова брутално некомпетентни люде рядко се събират в една комисия, но КПКОНПИ и КЗК са чудесна илюстрация за това. За КЗК ще дам един малък пример още под председателството на Петко Николов:
с решение № 393 / 21.4.2009 г. КЗК приема „Методика за извършване на проучване и определяне на пазарното положение на предприятията на съответния пазар“ (решението ведно с методиката: RESH 393-09). Методиката е изцяло преписана от съответния американски орган – Федералната комисия по търговия към Министерство на правосъдието на САЩ. Тук може да видите историята на въпросната методика, която е приета за първи път през 1968 г., редактирана през 1982, 1984, 1992 и 1997 г. Сега действаща е последната редакция от 2010 г. Нашите некадърници дръзко са преписвали от варианта 1982. Те толкова могат, но по медиите се надуват като пауни, сякаш са измислили закона за всемирното теготение2.

Старецът и мюрето; Снимки: Интернет; Колаж: Дани K.
Старецът и мюрето; Снимки: Интернет; Колаж: Дани K.

Година по-рано КЗК в същия състав, със същия докладчик (Красимир Витанов) приема Решение № 804 / 19.7.2018 г. (решението: АКТ-804-19.07.2018) по същия въпрос – закупуването на Нова телевизия, но с различен кандидат купувач – чешкият милиардер Петр Келнер (закупил и Теленор). КЗК забранява покупката на телевизията от г-н Келнер, който няма никакъв бизнес в България по онова време (с изключение на не особено популярния уебсайт за сравняване на цени www.pazaruvaj.com), защото опасно ще се застраши конкуренцията на българския пазар. Сега за „нашто момче“ Свинаров3, който има най-разнообразен бизнес в страната, вкл. медийни права за спортни състезания, КЗК не открива никакъв проблем. Толкова прозрачна простащина дори в България рядко се среща, но при слабообразованата и неинтелигентна Ненкова няма проблем. Цялото управление на Бойко Методиевич е такова – тъпак до тъпака, но иначе със значително самочувствие.

Съвсем скоро можем да видим развитието на Нова телевизия като продължение на Канал 3, не вярвам да я сполети съдбата на BiT, защото има значителна аудитория и загубата на толкова много пари би била неоправдана. Времето ще покаже дали телевизията ще се окаже гербава или пеефска.

Бележки

  1. От турски език: коландрисвам – използвам, оправям; такла – салто, преобръщане. {б.ред.}
  2. Остарял израз на „закон за земното притегляне“. {б.ред.}
  3. Българският превод от турски на фамилията Домусчиев е Свинаров. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here