Огладнял за внимание Цацаров даде едно поръчково интервю

Насред пандемия самовлюбен прислужник на Пеефски иска да се покаже по телевизията, за да съобщи… нищо

22941

Тази сутрин пред телевизията на Пеефски, Цацаров зае целия екран и даде 9-мин. интервю за Ани Салич (оригинално видео; интервю на Ани Салич със Сотир Цацаров, предаване „Събуди се“, Нова телевизия, 18.4.2020 г.).
Когато Цацаров беше Главен прокурор на бюрото му се трупаха десетина заявки за интервюта седмично в мъртвите периоди, а при събитие – числото нарастваше неколкократно. Даже се е случвало молбите да станат повече от 100, защото медиите ги подновяха ежедневно и многократно. Вече почти половин година откак е главен компир и никой не се сеща за него. Цацаров е търпелив и кротък човек, но дори и той не издържа на такова пренебрежение. Наследникът му Мола Рам Гешов от милиционерската академия, който с мъка може да каже няколко думи на кръст и освен да се обяви, както е било в Средновековието, за „инструмент на Бога“, не може да артикулира нищо свястно, а сега е по телевизията всеки ден с някоя „акция“ и хората му се радват. Не че Сотир не можеше и той да организира толкова пошли представления, но сещаше някакви вътрешни задръжки, но пък затова рейтингът му беше подземен, а на Мола Рам е небесен. Докато очилатото Шиши беше главпрокурор, Гешов му се въртеше в краката като котка о стопанина си, сега, когато наследи очилаткото, Мола Рам напълно отрече „ерата Цацаров“ в прокуратурата. Започна да се провиква, че вече той е главпрокурор и нещата стоят по нов начин, разбирайте значително по-добре.
Въобще с това „извънредно положение“ се появи на местна почва ерата на Светата Инквизиция, с която се завърнаха и множество гологлави идиоти. Досега имаше само един – Спасителя от Банкя, а сега са поне трима (добавиха се Мола Рам и Мутафчийски), макар и безчинствата на Молата да са отпреди това. Модата на прическите тип „летяща чиния“ е била въведена от доминиканеца Томас де Торквемада през мрачния XV в. С неговата поява на поста Главен Инквизитор и глава като „паница1“ се появяват много фенове, които изпитват неистово интровертно желание да подражават на вожда, че всички инквизитори из кралството2 копират прическата на Главния инквизитор.
Ех, какви времена бяха!? Сред обществото, вместо коронавирус, мощно циркулираше акронима БПЦ (Борисов – Пеевски – Цацаров). Сега Б-то всеки ден е на „малкия екран“ с друг генерал (Майтапчийски) и говорят разни небивалици, а хората ги гледат със зяпнали уста. Включват телевизора за всеки брифинг, независимо колко е безумна темата или пък неудобен часът. П-то стана най-големият дарител на републиката и неговото име е във всяка уста, без дори да се появява светлият му лик. Хората цъкат с език и се радват на корпулентния бизнесмен със сърце на Снежанка. Само Ц-то се позагуби и към него няма никакъв интерес. Но стига сме се движили из розовите облаци, да слезем здраво на Земята, където е и наш Цацьо.

От хроничната болест на Пеефски – отсъствието на професионалисти във всичките му начинания (медийни, строителни, запасно-логистични, транспортни и т.н.), се разболя и Нова телевизия след като той й стана неявен собственик. Не че преди тази телевизия (особено с Дидие Щосел начело) е била някакъв остров на свободата, но тук-там се срещаше някой независим журналист. За последно беше изгонена и Мирослава Иванова, която не блестеше с любов към свободата, но пък беше умна журналистка, даже бих казал – рядко умна. Цацаров обича да дава интервюта точно за тази телевизия. Една от емблематичните му изяви беше именно там, отново в уикенд с водещи Лора Крумова и Галина Щърбева. Втората съвсем наскоро изпъдена от Нова, а първата доброволно напусна още след встъпването на зализания Домуз3. Тази кадрова оскъдица доведе Ани Салич на стола в кабинета на Цацаров в КОНПИ, който е уреден точно като инквизиторски: в него имаше едно бюро на главен инквизитор и маса с 5 стола за заседателите-инквизитори. Интервюто беше толкова зле предварително натъкмено, че изглеждаше като стерилен етюд, разигран от некадърни актьори, неможещи да влязат в роля. Въпросите бяха така себумно4 напоени, че Цацаров леко се задавяше при преглъщането им. Толкова добре беше подготвено интервюто, че в самото него може да се открият противоречия: КОНПИ си работела напълно нормално, защото се задъхвала от множеството сигнали и не била достатъчно добре кадрово обезпечена, но заседавала чрез видеоконферентна връзка. Излиза че цялата КОНПИ е на работа с изключение на комисарите, които се свързват помежду си чрез новите технологии. Това е такава лъжа, че направо всеки нормален човек ще падне възнак. За да придобием по-ясна представа за кадровия състав на Комисията, трябва да кажем по няколко думи за членовете й:

  1. Сотир Цацаров – председател. Добре известен на публиката. Близък до Методиевич и Пеефски, но повече е на сърце на втория (също като Пламен Георгиев). С нулеви компютърни умения. В прокуратурата не е сядал зад компютър, а както сам се е изразявал „аз съм консервативен – не е ли хартийка, папчица, аз не участвам“. Истинската причина за любовта към старомодното е друга – нулева компютърна грамотност
  2. Антон Славчев – зам.-председател. Лично назначение на Пеефски. Милиционер от ДАНС, който все пак използва компютъра, за да си затиска зелето в бидона
  3. Антоанета Цонкова – член. Назначение на ГЕРБ по предложение на Цветан Цветанов, с когото са семейни приятели. За нея не е известно много, освен че с мъжа си бяха много забъркани в облажването от КТБ
  4. Пламен Йоцов – член. Лично назначение на Цветан Цветанов, с когото са служили заедно в милицията. До заемането на поста в КОНПИ е безработен. Слабо известен. Предвид милиционерската закалка работата с компютър навярно е голямо изпитание
  5. Силвия Къдрева – член. Лична прислужница на Пеефски. Извършвала му е множество услуги по „изглаждането“ на декларациите му още от времената на Сметната палата. Класическо въплъщение на съвременното българско селячество. С фалшива диплома за библиотекарка, която сама си я признала за „висшо“. Необразована, ултранахална и зверски некадърна. Компютърните й умения вероятно съответстват на природата й.

При толкова як комисарски състав няма как до всеки комисар да не седи по един от АйТи отдела, който да осъществява видеоконферентна връзка помежду им. Особено тъжно ще да е на този, на когото се пада честа да е у Къдравата, защото сред миризмата на чесън и лук, не знам дали ще успее да открие мишката. Пък и винаги на прага стои стаена заплахата старата мома да му скочи.

В светлината на пандемията от Ковид-19 и нулевите резултати на КОНПИ вече за 2 десетилетия, Цацаров обяви пред Салич и всички телезрители, че най-големият КОНПИ-проблем е кадровият недостиг. Съгласен съм с него до „кадрови“, но недоимъкът не е толкова голям, колкото качеството. Само от изредения комисарски състав по-горе е видно изключителното ниското качество на „главните“ кадри (даже мога да добавя за някои от тях – низко). Не ми се мисли за надолу. Тази комисия е сбирщайн от различните групи, назначавани по различно време от различните председатели, но с обща черта – некадърност. Стоян Кушлев е назначавал предимно авери от ловната дружинка на с. Мърчаево и околностите. След него за малко е Тодор Коларов, който е най-принципният и свестен председател, но с лек хомоуклон. След това идва известният Дон Терасио, който назначава предимно любовници на този или онзи (освен собствената, която вече е изхвърлена, все още стои девойката, която постла легло на Мустафа Карадайъ, при това е директорка). Накрая очилатото Шиши започна мощно да назначава милиционери. За да съм докрай точен трябва да добавя, че от Пламен Георгиев насам има и много назначения на ДПС кадри, а милиционерските назначения започват по времето на Славчов, който временно изпълнява длъжността.

В интервюто Цацаров изрече още едно безумие – комисията хем се задъхвала от кадровия недостиг, хем той планира да я залее с нова работа, като създаде миниколцентър, оглавен навярно от някой отговорен другар, останал без отговорна работа.

Цацаров, като всеки милиционер, се изпусна в ефир как се назначават кадрите в КОНПИ, а именно – това са свои хора, за които се организират фалшиви конкурси по една съвършена система, развила се при управлението на милиционера Бойко Методиевич. Първо, при самото обявяване на конкурса се залагат безумни критерии, на които отговаря любимият кандидат (по-долу ще видите подробности). Втората част на всеки конкурс (след установяване допустимостта на кандидатите) се състои в решаването на тестове по следната схема:

  • всички кандидати за поста решават еднакъв тест заедно в една зала
  • в залата „избраният“ кандидат решава някаква чернова, а финалният му тест се попълва от самата комисията или от него, но след приключването на официално проведения изпит (така дори нашият човек, в случай, че се окаже предател като Лозан Панов, не може да изнесе теста навън, което може да издъни схемата)
  • ако по някаква мегаслучайност е имало отлично подготвен „вражески“ кандидат, който е събрал голям (или не дай, Боже – максимален) брой точки, то комисията с хитрост намалява оценката му – задрасква по още един-два отговора на някои въпроси в теста му, което прави отговорите на тези въпроси невалидни, респ. нулира точките на тези места. Така общият брой точки на „неприятелския“ кандидат спада въпреки безупречно попълнения от него тест, но пък нашият човек изпъква с максимален брой точки.

В самото интервю не става ясна схемата, която току-що ви разкрих, а само че очилатото Шиши има любим кандидат: някаква дама с 3 езика и ФБР Академия, работила досега в МВР. Дори нашите мургави братя от модерния напоследък кв. Факултета, знаят че в милицията има единствено и само5 тъпанари. Как оттам се е пръкнала някаква милиционерка, пък и завършила ФБР?! Естествено, дори да има капчица истина в изявленията цацарови, то „елитната“ кандидатка вероятно е завършила някои семинар в Академията на ФБР и сега се изтъква (няма споменаване за придобита образователна или квалификационна степен, а само марката ФБР, която цели да възторгне публиката от професионализма на дамата). Там (във ФБР) има 40-час. семинари за чужденци (граждани извън САЩ), което е най-вероятният сценарий за този елитен МВР-кадър, копнеещ да бъде назначен в КОНПИ (допълнителна информация за обученията във ФБР Академията може да откриете тук). Срокът за подаване на документи в КОНПИ от всички ФБР-академици е 17:30 ч. на 16.4.2020 г. (Велики четвъртък), а интервюто на Цацаров е взето преди това. Тоест, очилатото Шиши е знаел за кандидатите още преди да е изтекъл крайният срок за подаване на документи, което е теоретично възможно, но практически безумно при честните конкурси. Ачик Цацьо призна в ефир как си нагласява конкурси (подробности за публичната обява тук).
Като отворих сайта с обявите на КОНПИ за кариерно развитие се хванах за главата. Там има обявени на 03.4.2020 г. толкова конкурси, щото ми се струва, че се търси пристан за уволнени вследствие пандемията „наши“ хора. В уебсайта на нефелната комисия лъсна още едно обстоятелство: търси се „Старши експерт в звено „Международно сътрудничество“ с изисквания за областта на образование «Социални, стопански и правни науки; Сигурност и отбрана», т.е. за международния отдел се търсят милиционери (обявата тук).

Пред Ани Салич Цацаров смотолеви как НАП продавала отнетото имущество, но забрави да сподели на каква цена. Бас ловя, че цената е повече от 10-кратно по-ниска от тази, на която гръмко го е запорирал (чакаме развитие по казуса със запорираното имущество на Цветан Василев, за да установим, че напъните на дон Терасио не са стрували милиарди, а някакви си скромни няколко милиона). Така в обявите попаднах на конкурс за „Директор на дирекция „Управление на обезпеченото имущество“. Значи в КОНПИ има цяла дирекция, която се занимава с имуществото, което е запорирано от съда, докато евентуално бъде отнето. А какви са образователните изисквания към новия директор – право с придобита юридическа правоспособност (обявата тук). Същите се оказват и изискванията за още един директор – Директор на дирекция „Превенция на корупцията“ (обявата тук). Явно Цацаров има свои хора за позициите, а най-вероятно надбягванията са дори с един кон. Да управляваш някакво имущество предполага икономическо образование или MBA (Master of Business Administration – на български език известно като Стопанско управление). Разбира се, извън икономистите също има много подготвени за тази дейност хора, но е адски прозрачно да си забранил в обявата основната специалност, която има връзка с дейността. Същото важи и за превенцията, която предполага: прозрачност, обучение, информационни / разяснителни кампании, помагала по антикорупция. Нито една от тези дейности не предполага заемането на длъжността от юрист. Може да е свързан с педагогиката, журналистиката и масовата комуникация, MBA, дидактиката и т.н., но не и с правото. Ерго, Цацаров назначава в комисията свои хора, които както е известно могат да бъдат само нефелни, като всички хора на Шиши.

Така стоят нещата на Велика събота, по време на пандемията Ковид-19 в страната на 3-мата шишковци.

Бележки

  1. Със стилистична цел се изкривява истината (тази прическа никак не е въвеждана от Торквемада, а е била типична за много монаси от различни християнски ордени).
  2. До 1492 г. Инквизицията е била разпространена предимно в Кастиля (провинция на Испания). Главният инквизитор се е назначавал от Папата по предложение на Краля на Кастилия, а след 1492 г. на Краля на Испания. Томас де Торквемада е назначен за пръв път през 1483 г. През 1492 г. завършва т.нар. Reconquista с превземането на Емирство Гранада (това е войната на християните срещу настанилите се през 711 г. маври на Иберийския полуостров, като част от Великия халифат на Омаядите).
  3. Домуз – прасе, свиня на турски език. {б.ред.}
  4. Себум е продукт на мастните жлези у човека (служи за регулиране на навлизането, респ. напускането, на вода през кожата). {б.ред.}
  5. Оставил съм този ‚плеоназъм‘ само със стилистична цел. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here