Проваленото управление

Нефелното предложение на Бойко Борисов за нова конституция е поредният пирон в ковчега на ГЕРБ

24284

Вчера (17.8.2020 г.) от името на ГЕРБ бе внесено предложение за нова конституция на републиката. Очаквано проектът е абсолютно недоносче. Естествено, от него струят бездарност и некадърност на авторите, което също е очаквано, но не това имах предвид, а обстоятелството, че целта на ГЕРБ е тупането на топката. Нищо друго не го доказва по толкова категоричен начин като проекта за основен закон. В него се засилват и без друго прекомерните правомощия на одиозната фигура на главния прокурор и се намаляват правомощията на Президента. Ако целта на ГЕРБ беше „рестарт на държавата“ и „даването властта на народа“, както лъжат публиката, то с този преждевременно роден текст се постига точно обратното – засилване властта на задкулисието. Да оставим настрана, че протестиращите никога не сме искали нова конституция, а само да си отидат корумпираните милиционери-проводници на невъобразими за нормалното човешко съзнание нечистотии. Това включва незабавна оставка на Баце, Мола Рам Гешов и осигуряване на честни избори посредством машинно и дистанционно гласуване1, уволняване ръководството на фирмата-преброител (Информационно обслужване) и на ЦИК2. Основните искания (без 3-тото) са много прости и изключително лесно изпълними. Напускането на държавните постове от няколко кратуни не може да се превърне в нищо друго освен в мощен демократичен тласък напред. Никой друг не може да предостави толкова красни доказателства за двуличието, корумпираността и малоумието си, освен Бойко Методиевич и неговата шайка. Внасянето на този проект за конституция наистина им сваля маските и ги излага голи-голенички пред публиката с цялата им пропадналост в бездната на безнравствеността. Слава на Баце и на герберастията, която принадлежи нему! Тук човешката чест и достойнство са напълно излишни. Благодаря им за предоставените доказателства за дълбоката им и непоправима поквара!

Хубаво е по-интелигентната публика да разбере, че писането на конституция е важна работа и в никакъв случай не бива да се оставя в ръцете на юристи – те са с особено увредена психика и са (в най-добрия случай) със средна интелигентност. В България това е особено силно изразено, защото (пак в най-добрия случай) се обучават от хора като Герджиков, Близашки, Вълчев, Танчев, Панайотов, Марков, а на масовата аудитория те са известни с моралната си пропадналост (прочути са като подлоги и крадци). Бащите-основатели на САЩ са много, но тяхното ядро е прието да бъде от следните 7 души:

  1. Джон Адамс – бакалавър и магистър по изкуствата на Харвардския университет; изучава трудовете на Тукидид и Платон на гръцки език, а Цицерон и Тацит на латински3; практикува за кратко като адвокат
  2. Бенджамин Франклин – без образование; изобретил бифокалните лещи, катетера, гръмоотвода, т. нар. франклинова пещ4, гласхармониката5)
  3. Александър Хамилтън – завършва като частен ученик Колумбийския университет6, изучавайки класически науки (поезия, драма, история на оригиналните езици), гръцки и латински език (вкл. граматиката им), етика, логика, метафизика, френски език, математика и натурфилософия; специалността му първоначално е била медицина (дядо му е бил лекар), но получава степента „бакалавър по изкуства“, а не медицина
  4. Джон Джей – получава степените бакалавър и магистър по изкуствата в Колумбийския университет; практикува право
  5. Томас Джеферсън – получава степента „бакалавър по изкуствата“ в Колидж Уйлям и Мери7; изучава математика, метафизика и философия, където се запознава с „британските емпирици“ – Джон Лок, Франсис Бейкън, Исак Нютон; изучава френски, латински и гръцки език; придобива юридическа правоспособност и става адвокат; той е авторът на Декларация за независимостта на САЩ
  6. Джеймс Мадисън – завършва Принстънския университет8, където придобива степента „бакалавър по изкуствата“; изучава: математика, класическа философия, като особено силен е в латинския, гръцки и френски език, теология и произведенията от епохата на Просвещението, основен акцент поставя върху „писане на реч“ и „провеждане на дебати“, политическа философия; право изучава самостоятелно и няма юридическа правоспособност
  7. Джордж Вашингтон – без образование; първият президент на САЩ; генерал и ръководител на армията в Американската война за независимост9.

Преди около четвърт хилядолетие образованието е по-универсално, не е било толкова тясно профилирано, и е служило повече за разширяване мирогледа на обучаващите се. Днес висшето образование е много по-фокусирано и по правило не създава енциклопедисти или хора с широк мироглед. В България, където учени и преподаватели са аматьори в сравнение със западните им колеги, производството на ниско ниво висшисти е единствената възможност. Традиционната за българския народ хитрост, която е по-право да се нарече ‚селска хитрост‘, бележи своя апогей при юристите, чиято основна цел е да докажат правотата на възложителя си, а справедливостта за тях е някакво напълно излишно явление. Тоест, българските юристи са значително по-куци от другите със същата професия. Хора, непознаващи Шарл дьо Монтескьо, Джон Лок, Жан-Жак Русо, не биха могли да направят прилична конституция, камо ли добра. Всички разсъждения дотук важат по принцип, без да вземам под внимание конкретните хора, които внесоха предложението за нова конституция, а това са напълно провалени корупционери.
В последно време се промениха 2 конституции – тази на Турция и тази на Русия, в 2-те страни управляват диктатори, които не се спират пред нищо (вкл. убийства), за да задържат властта. Сега същият път е избрал Александър Лукашенко – „спечелилият“ 6-ти мандат президент на Беларус. Последните избори категорично са фалшифицирани, което предполага устойчивост в тази сфера, т.е. навярно и предходните са били манипулирани. Лукашенко поставя изрично условие на народа си – приемане на нова конституция, след която щял да си ходи. Всички диктатори, които априори, са безкрайно ограничени и тъпи типове, не могат да видят бъдещето на страната си без себе си. Те глаголят едни и същи неща: как ще се счупи държавата без тях; как 1-во трябва да се смени конституцията, за да се даде властта на народа (това направо е признание, че досега властта е била само в техните ръце); как се задава икономическа, политическа, природна криза от невиждани мащаби (Голямата депресия е лек ветрец в сравнение с предстоящите бури) и т.н.
Александър Лукашенко и Бойко Борисов не са просто провалени политици, те са провалени хора. Създаването на какъвто и да било документ нежели конституция, която би имала значение години напред. Диктатори с кюлчета злато и безкрайно много валута в чекмеджетата на нощните си шкафчета не могат да оказват толкова дългосрочно влияние върху развитието на никоя държава. Проблемът е в тоталното неразбиране на диктаторите за факта, че са провалени, нежелани и отиващи си. Нерон10 е заповядвал няколко десетки пъти в живота си на различни хора да се самоубият, като един от най-известните е Сенека, но накрая не могъл да отнеме живота си, въпреки непреодолимото си желание за това (както се казва: имал огромно желание, но не искал да се самоубие). Диктаторите по правило са страхливци, мръсници и софисти11.
В заключение ще кажа, че Конституцията е онзи фундамент на ‚социалния договор‘ между представлявани и представляващи, който трябва да е максимално консенсусен, защото «всеки закон, който не е ратифициран директно от народа, е невалиден и недействителен – на практика не е закон12». Не бива провалени и корумпирани властници да взимат и най-малкото участие при изготвянето им.

Бележки

  1. Включва електронно, по пощата, по факса и чрез уеб или мобилно приложение.
  2. Централна избирателна комисия. {б.ред.}
  3. Има се предвид, че ги изучава „в оригинал“. {б.ред.}
  4. Подобрена пещ, която отдава повече топлина и намалява произведения дим.
  5. Перкусионен музикален инструмент, който по системата на Хорнбостел-Закс попада в групата на фрикционните идиофони, където звукоизвличането е посредством триене (в тази група е даксофона и верофона).
  6. По времето на Хамилтън се казва Кингс Колидж в Ню Йорк. {б.ред.}
  7. Това е вторият най-стар американски университет след Харвард, част от 9-те колониални колежа в САЩ. Това са колежи, основани в колониалната епоха на САЩ, т.е. преди 1776 г., прераснали по-късно в университети:
    1. Харвардски университет, основан като Ню Колидж през 1636 г.
    2. Колеж Уйлям и Мери, основан през 1693 г.
    3. Йейлски университет, основан като „Колежанско училище“ през 1701 г.
    4. Принстънски университет, основан под името „Колеж на Ню Джърси“ през 1746 г.
    5. Колумбийски университет, основан като „Кингс Колидж“ през 1754 г.
    6. Пенсилвански университет, основан като „Колеж на Филаделфия“ през 1755 г.
    7. Университет Браун, основан като „Колеж на Роуд Айланд“ през 1764 г.
    8. Рътгърски университет, основан като „Куинс Колидж“ през 1766 г.
    9. Колеж Дартмут, основан през 1769 г.

    По-късно 9-те колониални колежа прерастват в 8-членната „Бръшлянова лига“, в която не членуват 2 от първоначалните университета „Колидж Уйлям и Мери“ и „Рътгерския университет“. Осмият член на „Бръшляновата лига“, който допълва бройката до посоченото число, е Университета „Корнел“, основан след колониалната епоха.

  8. Както беше отбелязано и по-горе, по негово време университетът се нарича „Колеж на Ню Джърси“. {б.ред.}
  9. На английски език се нарича Американска революция.
  10. Римски император, управлявал между 54 и 68 г. от н.е., последен от Юлиево-Клавдиевата династия. {б.ред.}
  11. Това е пейоративен израз, отнасящ се до разсъждения, основани на лъжливи доводи, манипулативно използване на аргументи, словесно изхитряне, което води към само привидно логични изводи – Уикипедия.
  12. Цитат от „За обществения договор“ от Жан-Жак Русо.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here