Нечестен отчет на Отровното трио

Финансовият отчет за получените дарения и направените разходи във връзка с протестите се оказа пунта-мара

25027

На 20.8.2020 г. т.нар. „Отровно трио“, съставено от Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов1, „публикува“ отчет за получените дарения и направените във връзка с протеста разходи. Има различни стандарти при изготвянето на финансовите отчети, но основният принцип е проследимост на операциите (всички останали като хронологичност, предимство на съдържанието, документална обоснованост и т.н. са спомагателни, т.е. те улесняват и помагат за вземането на решение доколко „мотивиран“ е счетоводният запис). В конкретния случай е посочена лична сметка на един от членовете на Отровното трио (Николай Хаджигенов) в Банка ДСК. Няма данни това да е специална сметка (т.е. дарителска или подобна), което подсказва най-малкото голяма немарливост при боравенето с чужди пари (постъпленията по тази сметка са от дарители), но и хитрост, а защо не и направо – нечестност.

Манифестираните мотиви на „триото“ да се отчетат е „прозрачността“, но тя е отражение на честността, а за да бъде постигната тя, отчетът трябва да съдържа най-малко следното:
в приходната част: дата, брой и обща сума на операциите; тук се предполага, че всички постъпления са дошли по един път (банкова сметка), ако това не е така – трябва да има четвърто поле, което да индикира пътя, по който са дошли средствата (в брой, чрез уебсайт и т.н.); трябва да е ясна и валутата на сумите (възможно е всичко да се превърне в левове и да се съобщи, че има постъпления в евро, които са превърнати по еди-какъв си курс в левове).
в разходната част: дата, брой на закупените изделия от даден вид, наименование на закупеното, обща сума, номер и дата на документ (фактура, касова бележка, разписка и т.н.). Ако са закупени 5 броя палатки различни по вид и на различна цена може да се запише само общото количество и общата цена, макар добрата практика изисква да има броя и единична цена, но ако това много затруднява счетоводството – може и да се пропусне. Ако са направени разходи за почерпка на палатковите лагери (вкл. за алкохолни напитки), то честността изисква да бъдат упоменати.

Бележка на редактора: Въпреки подкрепата към протеста считам, че Отровното трио направи много голям гаф с отчитането на потребените средства. Този т.нар. „отчет“ издава недобросъвестност, нечестност и направо казано – нечистоплътност. Събарянето на един мошеник (Баце) от хора с нечисти интереси, които за малко се появиха под прожекторите на медиите, и веднага пролича тяхната недобросъвестност няма да е никак полезно. Въпреки че крадливостта на Баце и ГЕРБ е доказана, вече се появяват индикации и за недотам чистата практика на организаторите на протеста. Има ли грешка, има и прошка, но този отчет веднага трябва да бъде поправен и придружен с искрени извинения. Няма да си затваряме очите, когато „нашите хора“ безчинстват, особено поради причината, че са „наши“.

Бележки

  1. Подредени по азбучен ред на малките им имена.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here