Позор на честта

Уволненият главен секретар на МВР се разприказва за собственото си величие, професионализъм и чест

26587

Едно от най-логичните, даже в известен смисъл закъсняло, уволнениe на служебния кабинет беше това на идиотския главен секретар на МВР. Този глуповат самозабравил се тип извърши доста гнусотии на поста. Ролята му на сянка на главния прокурор Мола Рам Гешов може и да му бъде простена, непростимо ще остане поведението му във връзка с летните протести на 2020 г., провели се под надслов „Мутри вън!“. Окървавянето им е лична заслуга на този невероятно некадърен милиционерски ръководител. Не ми се предъвкват стари дъвки за организацията преди началото на Великото народно въстание от 02.9.2020 г., но трябва да спомена за малоумието при явяването на охраняващите протеста в пълно бойно снаряжение. Двете страни на един протест са коренно различни по отношение на организацията:

  • силите на реда са хомогенни, организирани, военизирани, екипирани и дисциплинирани. Те трябва задължително да са от страната на закона
  • протестиращите са нехомогенни, неорганизирани, невоенизирани, неекипирани и недисциплинирани. Те са една пъстра тълпа, в която могат да се открият много интелигентни и мирни хора, но и много агресивни, за да не кажа, че е възможно да присъстват и ултраси. В този смисъл, възможно е част от тази група да излезе от контрол и да наруши закона.

Дразненето и предизвикването на подобна тълпа е невероятно глупаво решение на ръководството на МВР и неговия главен секретар. На силите на реда не е разрешено да нарушават закона, докато за тълпата не важат подобни ограничения. Скапаната милиционерска организация, за която е отговорен Ивайло Иванов като главен секретар на МВР, окървави протеста. Недопустими действия бяха извършени от милиционерите. Бой, унижение, събличане и филмиране на протестиращи момичета, употреба на химическо оръжие – всичко това бяха абсолютно недопустими действия на милицията.

След уволнението си, Ивайло Иванов се разприказва пред журналистите, като сподели, че е бил готов да си подаде оставката, ако тя му била поискана: «никога няма да се скрия! Аз съм офицер български, мъж на честта! Тия неща не са ми присъщи». Точно същата мижитурка се скри след протестите и не пожела да каже нищо. Още по-дълбоко се бе закопал, когато бе потърсен за обяснения и за доклад от разследването на престъпното милиционерско поведение по време на протестите. Рядко недостойна медуза! Днес говори за това какъв офицер бил, не ти си позор! Няма интелигентен човек, който да повярва на милиционерската кратуна за готовността му да подаде оставка. Постфактум да се опиташ да се направиш на герой отново издава мръснишка природа. Още на 03.9. миналата година трябваше да си подал оставка и да не изпълняваш никаква служба, финансирана с обществени средства, защото си срам. Този милиционер не просто е тъп, некадърен и неук, но той излъчва свидетелства за чудовищен морален упадък. Толкова безчестни български офицери срамят пагона и се превръщат в норма за моралния упадък на това съсловие. Никой от тези „достойни“ офицери няма да излезе и да каже, че Ивайло Иванов е позор. Това че българското офицерство е слабообразовано и неинтелигентно е отдавна известно и не е заболяване на последното десетилетие, но не винаги е било срамно, мише, позорно.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here