Хартиено статукво

Опитите за връщане на хартиените бюлетини са всъщност опит за връщане на хартиения протокол с чудесните фалшификации

45468

Борбата е безмилостно жестока, борбата както казват, е епична, а борбата е за връщането на хартиения протокол, с който стават такива чудеса, че никак не съответстват на подадените хартиени бюлетини. Никой с коефициент на интелигентност от среден нагоре не си представя, че „хартиената коалиция1“ иска да върне някаква си хартиена бюлетина „заради българските избиратели“. За 33 години преход не е забелязана българска партия, която да се интересува от интересите на избирателите. Единствената задача на българските политически партии е обогатяването на лидерите и спонсорите им. Така е било, така и ще бъде. Днес, ажиотажът е около невъзможността някои по-тъпи граждани да гласуват с машини, от една страна, и набеждаването на машините за некоректност, от друга. Истината обаче е в пълната липса на интерес към хартиените бюлетини, това което им трябва е връщането на хартиения протокол, където мръсна човешка ръчичка нанася резултатите. Многократно партиите на статуквото, които в XLVIII парламент образуваха „хартиената коалиция“, се опитват да въведат всякакви обструкции пред машините за гласуване. Всичко започна с едно невинно налагане на броенето на контролните разписки, разпечатвани след приключване на гласуването с машина. Това решение беше прокарано през ЦИК2. Още тогава партиите на статуквото се опитваха да създадат някакво недоверие в машините. Най-ясно на подобно поведение се противопоставиха от коалицията ДБ3 и разкриха данни за подготвяни от ГЕРБ провокации в СИК-овете: предварително разпечатване на разписки на аналогичен на машината принтер, които ловко ще бъдат напъхани в кутията за разписки; втори прийом би бил унищожаването на някоя друга автентична разписка. Подобна хитрост щеше неминуемо да доведе до разминаване между отчетените гласове от машината и ръчно преброените разписки, което веднага щеше да бъде изтъкнато като свидетелство за машинна манипулация. За щастие обаче цялата система се провали, защото още рано сутринта в изборния ден (14.11.2021 г.), когато всички телевизии се чудят какво да излъчват и непрекъснато ни заливат с информация за изборната активност, нарушения, куриози и т.н., една изнервена госпожа, гласувала във Френската гимназия (9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в гр. София, район Средец), изяла разписката от машината. Информацията се разпространи по-бързо от вирус и провали плановете на измамниците да дискредитират машинното гласуване. Съвсем случайно този вирален случай създаде съвсем картинна представа у народонаселението как могат да се разминат физическите разписки с данните от машината, чрез едно просто изяждане. Този фалстарт в грандиозната кампания на мафията по опетняването на изборния процес с помощта на машини не можа да се разгърне. Но, трябва да кажа, че мафията не се отказва лесно и днес отново сме пред дилемата хартия – машина. Но да погледнем предисторията – и в зората на машинното гласуване мафията прилагаше уйдурми.

Срамна герберастка предистория на машинното гласуване

През м. май 20194 г. бяха проведени избори за български депутати в Европейския парламент, при които имаше 3000 машини в секциите за гласуване, а общият брой на секциите беше 12223. Провеждането на тези избори изправи управляващата мафия пред безпрецедентни трудности. Цялата предизборна кампания, вкл. изборния ден, а и седмици след това, бяха белязани от аферата „Апартаментгейт“, в която множество властимащи си бяха закупили апартаменти на безумно занижени цени от фирма Артекс срещу гласуване на едноименна поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), позволяваща на въпросната да построи печално известния небостъргач с префърцунено име „Златен век“. Като оставим настрана факта, че такова име на небостъргач може да се роди само в главата на парвеню, нужно е да напомним за късметлиите, получили „безплатно“ апартаменти: Цветан Цветанов (тогава 2-ри човек в ГЕРБ и главен изборен организатор), Цецка Цачева (експредседател на парламента и правосъден министър), Вежди Рашидов (настоящ председател на Народното събрание) и др. Покрай тези артекс-разкрития изскочи луксозния мезонет на 3 етажа с огромна тераса на назначения от мафията борец с корупцията – Пацо Терасата5. Не стига, че в разгара на Апартаментгейт се провеждаха избори, а и тези машини много объркаха сметките на хунтата, че бяха принудени да трансферират предвидените индуцирани гласове на друга партия (ВМРО). Това ги изкара от релси и наложиха на ЦИК да създаде необходимите мотиви за премахването на машините за предстоящите местни избори (I тур – 27.10.2019 г., II тур – 03.11.2019 г.). Подчертавам още веднъж: ГЕРБ направи всичко възможно да премахне машинното гласуване за местните избори през 2019 г. Следващите редовни избори от днешна гледна точка са отново местни (през есента на 2023 г.), което налага на ГЕРБ да отворят всички възможности за фалшификации, ерго трябва да се елиминира машинното гласуване и да се минимизират всички обстоятелства, които могат да доведат до честен вот.
Важността на местната администрация не е толкова във връзка със създаването на регионални клъстери за грабене на обществени средства чрез обществени поръчки или други мафиотски прийоми, това е бонус. Основната идея на местната власт е в оказването на силно влияние върху гражданите от съвсем близо, което е особено полезно при изборите (особено голям интерес за мафията са парламентарните избори, защото оттам черпят властта си). Втората важна функция на местната власт за мафията е ключовото им участие при назначаването на СИК-овете (пак свързано с изборни манипулации). Така мафията си осигурява непрестанно възпроизводство чрез избори. Българската правна мисъл се отличава с върховна скудоумност и тя е направила такава изборна технология, чиято честност се крепи единствено на антагонистични членове на СИК, но когато те се съюзят и направят една кооперацийка „тих труд“, тихо и кротко съставят хартиени протоколи, каквито са угодни на възложителя им – мафията, това изцяло взривява идеята за честност, но пък напълно е осигурена законността на процеса. Така се „инвалидизират“ много бюлетини, променят се гласовете (вместо да отчетат гласа за някоя свястна партия като например ДБ или 4П6, пишат гласа за мафията – ГЕРБ или ДПС), отчитат гласове от негласували избиратели и много други. Затова въпреки задължителното гласуване няма изградена система за проверка дали избирателят е изпълнил задължението си7. А това е така, защото щяха да лъснат много случаи на негласували български граждани, отчетени като гласували. Дори малобройни разкрития на подобни случаи ще създаде много проблеми на мафията, защото ще осветли хода на „мръсната машина8“. Задължително трябва да добавя, че третата партия, която активно се включва в подобни схеми, освен вече споменатите две, е БСП. Така събираме т.нар. „хартиена коалиция“ и си обясняваме силната спойка помежду им, общите им интереси по фалшификациите и общата битка с „чистите и свети машини“.
Отново се връщам на изборите за български членове на Европейския парламент от м. май 2019 г. За формалната валидност на решенията на ЦИК се изискват подписите на председател (тогава от ГЕРБ – Стефка Стоева) и на секретар (тогава, а и досега, от ДПС – Севинч Солакова), които мафията е осигурила, дори е осигурила на двете партии и абсолютно мнозинство в комисията. ЦИК се обяви срещу машините, защото много малко хора ги били избрали като технология за гласоподаване: „само 7,59% или само 150 хил. от над 2 млн9.“, което правело невероятно скъпо машинното гласуване, защото 1 глас струвал 59 лв. Докато при хартиените бюлетини цената била 0,77 лв. за глас. Ето как ЦИК в анализа си стига до цената за машинен глас:

  • разходи за провеждане на пазарно проучване за машинно гласуване, респ. машини за извършването му
  • разходи организиране на обществената поръчка за доставка (наемане) на машини за гласуване (включването на този разход е зловонно, защото това го извършва администрацията на ЦИК, която иначе е щяла ведро да си клати краката)
  • разходи за наемане на машините, вкл. транспорт, охрана и съхранение
  • разходи за сертифициране на машините
  • разходи за разпределение на секциите на случаен принцип (смешен разход като сума, а и като ресурси – иначе администрацията на ЦИК щеше да се отдаде на ентертейнмънт)
  • разходи за допълнителното възнаграждение на членовете на СИК с машинно гласуване
  • Сумата на всички посочени дотук разходи е: 9 422 238 лв. за 158 967 машинни гласа = 59,27 лв. за 1 машинен глас.

Цената за хартиените гласове била: 1 489 989 лв. за отпечатване, а с тях са гласували 1 936 594 избиратели = 0,77 лв. за глас.
В резултат на порочния анализ, ЦИК категорично предлага премахването на машинното гласуване за местните избори поради 2 причини: неоправдано скъпо и невероятно рисково за най-сложните избори в България – местните (включват мажоритарни избори в 2 тура за кметове на община и кметове на кметство, и пропорционален избор на общински съвети). Естествено, XLV парламент, доминиран от ГЕРБ, горещо прегръща ЦИК-овото предложение и отменя машинното гласуване.
В анализа на ЦИК има 2 грандиозни измами:

  1. Посоченото число на гласували машинно 7,59% е мегалъжовно, защото максимумът не може да е 100%, каквото внушение се прави и каквото би очаквала непредубедената аудитория, защото машини има само в под ¼ от секциите. В почти 10 хил. (от общо над 12 хил.) секции не е имало въобще възможност за машинно гласуване. Хич и няма да навлизам в това как корумпираните членове на СИК всячески отклоняваха избирателите от тази изборна технология в изборния ден, за да може после да обявят „мижав интерес“ към машините. Непредубеденият избирател виждаше, че слугите на мафията имат директива за дискредитиране на машинното гласуване. Всичко това обаче са субективни възприятия, или както се казва „усещане за корупция“, но напълно достатъчни са официалните доклади на ЦИК, за да се изобличи нечистоплътността й
  2. В цената на хартиените бюлетини не се включва нищо друго освен отпечатването им, докато при машинното гласуване са включени и най-малоумните разходи. При хартията са забравили транспорт, охрана и прочутото разнасяне на чували в изборния ден и т.н. Нито левче не се притуря към разходите за хартията за възнаграждение на СИК-овете, които изпитват най-сериозни трудности именно с този вид гласуване – отчитане, броене, пакетиране, мъкнене и т.н. Така ЦИК успя да изкара машинното гласуване 77 пъти по-скъпо, нооо… с измама. Дори да се беше получило 20-30-40 пъти по-скъпо при използването на съпоставими данни, пак щеше да е по-скъпо, но анализът издаде нечестния подход на ЦИК, а оттам и нечестната й природа.

Хартиени статикви или колко интелигентен може да е един милиционер

За малко ще се върна на скудоумната българска правна мисъл, за която честността на едни избори задължително минава през честността на членовете на СИК-овете. Реалността ни сочи точно обратното, но кой се интересува от нея. В случай, че действителността показва друго – значи греши тя, мафията – никога. Откакто Буци е на власт все повтаря, че няма как в някаква СИК да се извърши фалшификация, защото в нея членували освен неговите авери от ДПС и коалиционните му партньори (например „Обединените идиоти“), и членове на БСП, които лично били застреляли дядо му. Когато взе да губи изборите от миналото лято заради машините започна да описва сценарии, при които СИК-овете зареждали софтуер, намаляващ гласовете на ГЕРБ, а на въпроса на Мирослава Иванова (предаване „Здравей, България!“, Нова телевизия): ами нали има Ваши хора в тези СИК-ове? Буци невъзмутимо отговори, че няма проблем враговете му да ги купят и те широко да затворят очи. В живота обаче сме откривали множество доказателства за обратното – Буци да купува всякакви души. Даже 1-вото му действие в „голямата политика“ (спечелването на парламентарните избори през 2009 г., когато изхвърли най-корумпираното правителство на България дотогава, това на Сергей Станишев), беше закупуването на няколко депутати от маргиналната партия „Ред, законност, справедливост“ с лидер Яне Янев, защото не му достигаха няколко гласа до 121 в парламента. За никакви други купувачи на съвест няма толкова категорични данни, колкото има за Буци и неговото вълшебно нощно шкафче, натъпкано със златни кюлчета и банкноти от €500.
Колко честна може да е една СИК в малко населено място? Ами там основен работодател е общината (някъде кметството), където нагло се е настанил някой безскрупулен гербаджия или депесар. Постоянната или временната заетост, дървата за огрев, различни помощи по социални програми зависят от кмета. А като ти поиска една твърде дребна услуга и най-често много добре платена – да съставиш един хартиен протокол с вписването на някакъв несъществуващ брой гласове за ГЕРБ или ДПС, как да му откажеш? Така в населени места като с. Мало градище, община Любимец, област Хасково, се отчитат 100% гласове за ГЕРБ, 0% за другите партии, 0 невалидни бюлетини, 100% преференции № 106 (Емил Радев) на изборите за европарламент или № 102 (Георги Станков) за български парламент. Името на втория изскочи при грандкорупционната афера „Капитан Андреево“, където той е бил шеф на Областната дирекция по безопасност на храните. Ето преференциите за този „герой“ по парламентарни избори:

  1. на изборите от 04.4.2021 г. (хартиено и машинно гласуване): 13179 с хартия, 648 с машини, 13828 общо, при гласували за ГЕРБ: 37328 с хартия (от общо всички в област Хасково 90767), 3934 с машини (от общо 19551), 41192 общо (от всички 110328). Резултатите на Георги Станков са: 35,31% от гласувалите с хартия за ГЕРБ и 20% от гласувалите машинно
  2. на изборите от 11.7.2021 г. (основно машинно гласуване): 3676 от общо гласувалите за ГЕРБ 22508 (всички гласували са 90371). Резултатите на Георги Станков са: 16,33% от гласувалите за ГЕРБ
  3. на изборите от 14.11.2021 г. (основно машинно гласуване): 2997 от общо гласували за ГЕРБ 18642 (всички гласували са 83691). Резултатите на Георги Станков са: 16,1% от гласувалите за ГЕРБ
  4. на изборите от 02.10.2022 г. (основно машинно гласуване): 4617 от общо гласували за ГЕРБ 21207 (всички гласували са 82463). Резултатите на Георги Станков са: 21,8% от гласувалите за ГЕРБ.

Налагат се следните изводи за подадените преференции: при хартиеното се поставят рекорди и имаме почти двойно повече в сравнение с едновременното машинно (на 04.4.2021 г.). Когато Румен Радев смяташе Бойко Борисов за мутра и беше назначил за служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, имаме значителен спад на преференциите за корупционери, които се закрепват на около 1/6 от гласовете, което пак е много в сравнение с другите партии (например за 4П – 10,75% за водача Асен Василев), но все пак може да бъде наречено „поносимо ниво“. Когато Румен Радев забрави за мутрите и назначи служебно правителство, което се разправя предимно с 4П, а не с мафията, преференциите скочиха до малко по-високо от самото машинно гласуване при Вожда (21,8% срещу 20% при сегашния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, респективно Христо Терзийски от правителството „Борисов 3“). От тези 4 последни парламентарни избора се усеща приятното шумолене на хартиената бюлетина, предизвикано от същото такова приятно шумолене на банкноти.
Идеята за честността на СИК-овете, която разчита на техни членове-антагонисти да спират злоупотреби, можем да видим реализирана на национално ниво – в самата ЦИК, осветена от всички телевизионни прожектори. Там имаше един член, излъчен за говорител от БСП при управлението на Сергей Станишев, бързо ориентирал при новото ръководство (на Корнелия Нинова) и се прехвърли при коалиционен партньор на БСП, за да остане член на ЦИК – той винаги гласуваше с ГЕРБ, уж като представител на „антагонистична“ партия. Кариерата на това безгръбначно завърши като председател на ЦИК, излъчен от ГЕРБ. Това е фамозният Александър Андреев, чиято „метаморфоза“ беше излъчена по всички телевизии. Дали по малките населени места, където никаква светлина не прониква, можем да разчитаме на достойни, честни и почтени членове на СИК?
Преди няколко години, в необясним пристъп на честност10 ЦИК осигури възможност за дистанционна проверка на участието на мирното гражданство в подписките при регистрация на партиите за избори, когато трябва да се съберат 250011 подписа, но никога няма да направи същото, за да може обикновения гражданин да провери дали според изборната администрация е гласувал. Не искат да има изненади.
Няма телевизия, която да не прекъсва емисията си, за да излъчи мъдростите на един противен морон от Банкя. Не правят изключение и „мислите“ му относно изборите и в частност машинното гласуване, вследствие на което се наслушахме на неговите „изборни“ не, а „избрани“ проникновения. Един милиционер като Буци, може да е интелигентен точно толкова колкото интелигентен е милиционерът. И нито микрометър повече. Представянето му за някакъв „мъдър“ и „опитен“ политик е повече от неуместно. Нещо повече, напълно неприемливо е.

Целта на всяко фалшифициране на избори

Мафията плаши народа с фалшифициране на изборите от машините. Такава чудовищна наглост може да бъде проявена само от най-нечестивите и за малко, интелигентният български народ да й повярва. Цола Драгойчева (по-известна като „кака Кури“) от трибуната на парламента размахваше снимка от екран на машина с надпис на него „Дневникът е подправен“, с което смяташе за абсолютно доказана фалшификацията с машинно гласуване. Тя ведно с другите бандити обявиха машините за изобретение на Николас Мадуро (президент на Венецуела) и за използвани само там12 и в Иран. Цола не обясни как „мадуровките“ обаче са проговорили български език, че на снимката да се мъдри прекрасният надпис „дневникът е подправен“. Следователно, някой идиот е извършил превод от неизвестен език (най-вероятно английски) на български, и въобще не е ясно за какъв дневник става въпрос и какво подправяне е претърпял, т.е. доказателството на кака Кури е също толкова некадърно, колкото некадърна е тя самата. Другарката Драгойчева и нейната банда приемат за абсолютна истина избирателната активност при хартиения вот и на тази база правят изводи за спада й при машинния. Българската мисъл не ще да направи разлика между научна хипотеза и факт, т.е. избирателната активност при хартията може да се дължи на фалшификации, за което има немалко доказателства, за да не кажа направо, че това е абсолютно доказано. Следователно, „спадналата“ избирателна активност при машините просто отразява реалното участие на гражданите без фабрикуването на гласове на граждани, които са в пълно неведение за подадени от тях гласове. Целият този извънредно пошъл цирк напомня за ЦИК и нейното отричане на машините – «„Грабайте телата!“ – някой си изкряска, и трупове мъртви фръкнаха завчаска, кат демони черни над черний рояк, катурят, струпалят13…». Всяка глупост, попаднала в полезрението на мафията, служи за оръжие срещу нещастния машинен вот, без оглед колко смислено е това оръжие. Специалистите обясниха, че надписът на Цола е защита на машината, която не позволява неоторизиран достъп, но всуе. Цола, застанала с едни гърди пред хитрите мафиози като Буци и Доган, громеше мощно нещо, което нито един от тримата не може да разбере, защото така сформираната банда троглодити просто няма достатъчно интелектуален капацитет. Използването на тактиката „грабайте телата“ подсказва, че мафията е твърдо решена да наложи нещо с аргументи, в които никой не вярва, но същевременно налагането е от екстремна важност.
Целта на фалшифицирането на избори е оставането на власт, а не идването14. Вероятността опозицията да фалшифицира избори, които да спечели, клони към нула. Причината е много проста – опозицията не разполага с ресурси за това (най-вече властови).
Ето хронологията на машинното гласуване и неговите победители:

  1. парламентарни избори на 11.7.2021 г., победител: политическа партия „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов
  2. парламентарни избори на 14.11.2021 г., победител: политическа партия „Продължаваме промяната“ с лидери Асен Василев и Кирил Петков
  3. президентски избори на 14.11.2021 г., победител: Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, а за предишния си мандат от БСП
  4. парламентарни избори на 02.10.2022 г., победител: политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов.

Ето хронологията на хартиените гласувания след идването на мафията на власт, когато, така да се каже, мафията придоби държавата:

  1. президентски избори на 23.10.2011 г., победител: Росен Плевнелиев от политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов
  2. местни избори на 23.10.2011 г., победител: столицата и почти всички областни центрове – политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов
  3. парламентарни избори на 12.5.2013 г., победител: политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов (на тези избори се развива аферата „Костинброд“, от която Буци излезе умен, невинен и красив. Осъден беше тогавашният главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков за неупражнен контрол при отпечатването на фалшивите бюлетини. Въпреки присъдата виновникът оттогава не престава да расте в йерархията – министър (на транспорта) и предложен за председател на XLVIII Народно събрание от парламентарна група на партията-фалшификатор, понастоящем зам.-председател на същия благодарение на същата; очевидно лидерът на партията-фалшификатор не му е сърдит за действията по отпечатване, пакетиране и експедиране на фалшиви бюлетини, т.е. Росен Желязков не е изложил Бойко Борисов, защото е изпълнявал негови указания)
  4. избори за членове на Европейския парламент на 25.5.2014 г., победител: политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов
  5. парламентарни избори на 05.10.2014 г., победител: политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов
  6. местни избори на 25.10.2015 г., победител: столицата, почти всички областни центрове и много други градове и села – политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов
  7. президентски избори на 06.11.2016 г., победител: Румен Радев от политическа партия „БСП“ с лидер Корнелия Нинова (единствените нефалшифицирани избори от идването на Бойко Борисов на власт, защото подава оставка като премиер само 2 месеца по-късно и пази ресурсите си за идващите парламентарни избори)
  8. парламентарни избори на 26.3.2017 г., победител: политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов
  9. избори за членове на Европейския парламент на 26.5.2019 г., победител: политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов (в разгара на аферата „Апартаментгейт“, с трансфер на фалшиви гласове към ВМРО, постигнала единствен и неповторим измамен успех; оттогава дори среща трудности при преодоляване на 4% бариера за българския парламент)
  10. местни избори на 27.10.2019 г., победител: столицата, повечето областни центрове, както и на други места – политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов (брутална фалшификация в Столицата и областните градове, за налагане на кандидатите на мафията)
  11. парламентарни избори на 04.4.2021 г., победител: политическа партия „ГЕРБ“ с лидер Бойко Борисов. На тези избори имаше една инициатива на ДБ „Ти броиш“, която значително намали измамите при броенето. Това, разбира се, не направи изборния процес честен, но поне минимално го приближи към него. Затова и ГЕРБ изгуби на много места, където нямаше фалшификации.

Десет поредни избори, спечелени от управляващата партия ГЕРБ благодарение на хартиената бюлетина. Те възпроизвеждат мафията, а 4-те избора, проведени с машини водят до 4 различни победители. Това е толкоз просто и логично, че няма нужда да слушаме мафията за нейната загриженост относно честността на вота.
Явно всички мръсници по света имат еднакви идеи за заблуждаването на мирното гражданство при фалшифициране на избори. Предлагат видеонаблюдение без записване15, справка: Матушка Рус, където убиецът Путин мощно фалшифицира изборите пред камерите и това не променя нищо.
И за финал ще повторя: фалшифицирани избори имаме тогава и само тогава, когато управляващите печелят. Хартиената бюлетина е възпроизвела точно толкова пъти Вожда, колкото избори е организирал (лично или чрез прокси служебни правителства). Точно този, който фалшифицирал е 10 пъти избори, е в основата на налагането отново на хартиения протокол, в който записът на гласовете за мафията е меродавен, а бюлетините, участвалите в гласуването избиратели и техния вот нямат никакво значение. При машинното гласуване у нас – всеки път имаме различен победител. Кое е по-честно – изберете сами.

Допълнителна литература:

  1. Протокол от заседание на ЦИК, на което се приема доклада от проведените избори за членове на Европейския парламент на 26.5.2019 г. и се дава мотив на законодателния орган за премахване на машинното гласуване: Протокол № 73 / 26.6.2019 г. на ЦИК
  2. Стенограма от заседание на парламентарната правна комисия относно „Изслушване анализ на ЦИК във връзка с произведените избори за членове на Европейския парламент през 2019 г.“ на XLV Народно събрание: Протокол № 98 / 26.6.2019 г., 14:30 ч. на парламентарната правна комисия
  3. Доклад на ЦИК за проведените избори през 2019 г. (за европарламент през м. май и местни през м. октомври), прието с протоколно решение от 27.2.2020 г.: Доклад на ЦИК за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за изборите за общински съветници и за кметове, произведени през 2019 г.

Бележки

  1. Така се нарича парламентарната коалиция между 3 политически партии: ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), ДПС (Движение за права и свободи) и БСП (Българска социалистическа партия).
  2. ЦИК – Централна избирателна комисия. СИК – Секционна/и избирателна/и комисия/и.
  3. ДБ – политическа коалиция „Демократична България“ (коалиция между 3 партии: „Да България“ с лидер Христо Иванов, „Демократи за силна България“ (ДСБ) с лидер Атанас Атанасов, Зелено движение с лидери Борислав Сандов и Владислав Панев).
  4. На 26.5.2019 г.
  5. Пламен Георгиев, председател на комисията „Антикорупция“ с формално наименование „Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество“ (КПКОНПИ).
  6. 4П – политическа партия „Продължаваме промяната“ с лидери Асен Василев и Кирил Петков. Споменатото горе „свястна партия“ е шега, всеки има право на мнение (моето е такова).
  7. Конституционният съд отмени санкцията за неизпълнение на това право / задължение, но то си остана задължение в Изборния кодекс.
  8. Цитат на великолепното литературно изобретение на Ицо Хазарта, депутатът от 4П Христо Петров.
  9. Точните числа са: 158 967 са избрали машините, а 1 936 604 хартията, общо 2 095 575.
  10. Шега. Лесно се обяснява тази „честност“: това не може да създаде проблем за мафията и тя допуска честна проверка.
  11. Изискване на Изборния кодекс: чл.133 (3) т.5 за партии, респективно чл.140 (3) т.6 за коалиции.
  12. Имам предвид „във Венецуела“. Не засягам въобще въпроса, че изборът на тези машини е осъществен от правителството на „Бойко Борисов 3“ при парламентарното мнозинство на ГЕРБ и с доминирана от ГЕРБ и ДПС ЦИК, вкл. с председател и секретар от тези 2 партии.
  13. По Иван Вазов, „Опълченците на Шипка“.
  14. Не се броят онези случаи, в които фалшификаторите формално не са на власт, но фактическата власт е у тях (най-често при преврати и със силата на оръжието).
  15. Записите няма да променят нещо съществено, ефектът от разкриване на манипулации, фалшификации и подправки ще е нулев.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here