Без честни хора в Промяната

В „Продължаваме промяната“ имаше няколко души, открояващи се с честността си, които вече не са част от тази политическа партия

74218

Още с идването на служебното правителство „Стефан Янев – 11“ започва едно огромно разведряване в политическата обстановка. Големите корупционери на мафията, окопали се десетилетие във властта, започнаха да излитат от държавните постове. Дуото Асен Василев и Кирил Петков (особено вторият) правеха впечатление на хора, заели се да извършат поне един от 12-те подвига на Херкулес – изчистването на авгиевите обори2. По-късно, по време на правителството „Янев 23“, те направиха политическо движение, което щеше да участва в парламентарните избори на 14.11.2021 г. и не бяха служебни министри, а кандидат-депутати. Това беше тяхната заявка да направят и първите два Херкулесови подвига – да убият Немейския лъв и Лернейската хидра. Веднага стана ясна любовта им към прожекторите и не много твърдата решимост за подвизите. В първото служебно правителство обаче (с министър на земеделието Христо Бозуков) направи впечатление назначения за директор на Изпълнителната агенция по горите – Александър Дунчев. Този човек, за разлика от всички останали, беше олицетворение на честността и компетентността. Няма да скрия, че той събуди в мен онази голяма надежда за изхвърлянето на Хунтата от власт. Толкова компетентно и честно управление на държавен ресор не бях виждал досега.
На 13.12.2021 г. беше съставено правителството на Кирил Петков. Ресорът земеделие беше даден на коалиционния партньор БСП (министър Иван Иванов, роден в гр. Шумен) и там място за Дунчев нямаше. За заместник-министър обаче беше назначен Иван Христанов, който заедно с шефа на БАБХ4 (Христо Даскалов), успяха да разкрият една от големите корупционни далавери на Хунтата – „Капитан Андреево“. Министър-председателят Кирил Петков се хвалеше с тези разкрития и те станаха емблема на неговата политическа партия „Продължаваме промяната“ (4П). С това хитрият Петков искаше да позиционира новосъздадената си организация на страната на борбата с корупцията, завладяла България по времето на Бойко Борисов.

Безчестните в правителството на Кирил Петков

Краткото пребиваване във властта на Кирил Петков и компания беше напълно достатъчно, за да може просветената публика да си даде сметка за тяхната неистова жажда за власт. Те използваха всякакви средства за убеждаване на широките народни маси в тяхната велика борба с корупцията. Отровната им кампания не се ограничи в рамките на републиката, те изнесоха навън самохвалствата си и облъчиха голяма част от международната общественост с геройствата си. И така в тяхното управление се наблюдаваше един нездрав интерес към енергетиката: смениха ръководството на Булгаргаз; смениха състава на КЕВР5. Това беше и единственият регулатор със сменен състав (по-късно Конституционният съд обяви за противоконституционно решението за назначаването на активист на 4П за председател на КЕВР, защото той не отговарял на условията за заемане на поста, тъй като влизането в сила на промените, осигуряващи неговата кариера, били станали след срока за подаването на документи за кандидатстване). Един от най-важните регулатори, явяващ се квазисъдебна и първа инстанция при обжалването на обществени поръчки (инструмент за превръщане на обществените средства в частни), КЗК остана непокътната. Така една от най-важните за мафията комисия (КЗК), в която работеха роднини от партията на Диктатора, въобще не привлече вниманието на „великите борци с корупцията“. Недокоснати останаха и КЗЛД, КФН и много други, дори не попълниха парламентарната квота в Конституционния съд, за каквато е необходимо обикновено мнозинство в Народното събрание, но пък най-изненадващо, в разрез6 с всички обществени искания, КЕВР бе прекроена изцяло. В края на съществуването си, правителството на Кирил Петков беше договорило някакви танкери с газ, а служебното ги отказа, след което избра най-честния начин за доставка от държавата – организиране на търгове (впоследствие служебните министри обявиха, че цените били по-ниски от договореностите на Кирил Петков). За ВСС нито остана време, нито имаха мнозинство, за да изберат парламентарната квота (за нея са необходими 2/3 от гласовете на народните представители).
Едно от големите безобразия на правителството „Кирил Петков“ беше арестуването на Бойко Борисов & компания. Сигурен съм, че Буци заслужава не просто арестуване, а и затвор, но редът за подобен резултат е съдебен. Милицията арестува Бойко в изпълнение на правомощията си по чл.72 (1) т.1 ЗМВР7. Тези правомощия на милицията представляват по същество принудителна административна мярка, която задължително трябва да води до някакъв резултат (правно релевантен резултат, който може да бъде преустановителен или дори превантивен). Резултатът от задържането на Бойко Борисов е единствено репресия срещу него и неговите привърженици (политическа партия ГЕРБ) и основа за мощна пропаганда на управляващата 4П начело с Кирил Петков в съзвучие с надулия се като паун вътрешен министър Бойко Рашков. Това е безобразие! Не от правна гледна точка, а от човешка.
Второ огромно безобразие на дуета „Кирил Петков – Бойко Рашков“ беше отнемането на секретния достъп до информация8 на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. В телевизионно интервю, другият лидер на 4П (Асен Василев) посочи две от причините за охладняване на отношенията им с президента, като втората9 беше «това, че отнехме допуска до секретна информация на Цацаров». Това самопризнание показва, че не ДАНС е отнела достъпа на председателя на КПКОНПИ, каквато е нормалната процедура, а решението е било политическо. По подобен начин се изказа и Бойко Рашков в интервю за Светла Петрова (предаване „Въпросите“ на ТВ1). Като Главен прокурор Цацьо заслужава много наказания, но те трябва да се налагат по съдебен път, а не от министри или министър-председатели.
Махането на Хунтата беше мечта за много българи, които протестирахме по площадите, но без да съм говорител на останалите ще кажа: не трябва да се процедира към членовете на камарилата с техните мръснишки средства (отнемане на достъп до секретна информация, безцелни арести), а по законен път; за толкова години тези представители на мафията са извършвали множество безчинства, които следва да бъдат доказани по надлежен ред, за да получат надлежното наказание. Има как!

Изхвърлянето на честните

Срамните действия на водещите фигури в правителството на Кирил Петков, бяха едната страна на монетата, другата бяха действията на Иван Христанов и Христо Даскалов в случая с „Капитан Андреево“ и действията на Александър Дунчев в областта на горите (като депутат Дунчев посочваше много корупционни решения на Иван Иванов, министър от коалиционния партньор БСП; тези действия са извършвани при премиера Кирил Петков). Недоумение будеше защо толкова добър професионалист, честно извършил много работа като изпълнителен директор на агенцията по горите в служебното правителство „Янев 1“, не беше част от екипа на министерство на земеделието в редовното правителство на Кирил Петков, та даже този премиер полагаше чутовни усилия, за да усмири активното антикорупционно поведение на своя депутат. Вече за изборите на 02.4.2023 г. всичко си дойде по местата – Христанов и Дунчев бяха изхвърлени от листите на 4П, за да се знае, че там безчестните царуват.
Същевременно в коалицията „4П – Демократична България“ остават такива отвратителни личности като „Козата Ерато“ и „Кака Цона“ – бездарни, тъпи и безсъдържателни, гномът Атанасов, вечният депутат от десетина партии Настимир, мазни плужеци като Никола Минчев, тлъстото и алчно семейство на Венеция и др. неприятни люде, незабелязани да сторят нищо добро.
За да се върне честността в политическия ни живот, най-необходими са честните хора. Единствените честни хора в „Продължаваме промяната“ бяха Александър Дунчев и Иван Христанов, но Партията се раздели с тях. Ясно защо. Ясно и кои останаха – тези, за които честността е кухо слово, а властта може да изпълни цялото им съзнание, както и да осмисли цялото им същество.

Бележки

  1. От 12.5. до 16.9.2021 г.
  2. Употребата на „Авгиеви обори“ е фигуративна и затова е с малка буква.
  3. От 16.9. до 13.12.2021 г.
  4. БАБХ – Българска агенция по безопасност на храните.
  5. КЕВР – Комисия за енергийно и водно регулиране. КЗК – Комисия за защита на конкуренцията. КЗЛД – Комисия за защита на личните данни. КФН – Комисия за финансов надзор. ВСС – Висш съдебен съвет. КПКОНПИ – Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
  6. Имам предвид протестите срещу Хунтата и обвиненията в корупция на превзелата държавата мафия. Исканията винаги са били за сваляне на Борисов, Гешев, Цацаров и т.н., но за КЕВР не е ставало дума.
  7. ЗМВР – Закон за министерството на вътрешните работи. Член 72 (1): «Полицейските органи могат да задържат лице:», т.1: «за което има данни, че е извършило престъпление».
  8. Това беше направено от ДАНС – Държавна агенция „Национална сигурност“.
  9. Първата беше уволнението на Николай Павлов от позицията изпълнителен директор на „Булгаргаз“, а той минава за човек на Румен Радев, защото беше назначен за служебен министър на енергетиката в служебното правителство на Огнян Герджиков (27.1.–04.5.2017), което е спекулация.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here