Хайка за невинни

Почти 100% измамниците от прокуратурата и Антикорупция са инсценирали вземане на подкуп от Десислава Иванчева

6862

Колкото повече време минава, толкова повече инстанции се произнасят и толкова повече нарастват въпросителните. В нормалните държави факторът време по правило допринася за изясняване на ситуацията, в най-корумпираната държава, времето действа точно по обратния начин. Това се дължи на разваления и малограмотен български съд, прогнилата и неграмотна прокуратура, които приемат подкупи и изпълняват поръчки. Естествено, когато става дума за български съд и прокуратура, не трябва да се пренебрегва и фактора глупост, но тук макар и нейното осезаемо присъствие да обгръща целия случай, повече прилича на политическа поръчка.
Топпрокурорът Иван Гешев ръководеше всички действия преди съдебната фаза, на 1-ва инстанция (при гледане на мярката за неотклонение) се оказа, че наблюдаващ прокурор е Илиян Рангелов, а за 2-рата инстанция се включи нова звезда — Тихомир Стоев. Такова въртене на топидиоти би било необяснимо в демократична държава, но тук ситуацията е напълно обяснима. Гешов е момче на Пеефски и трябва да нагласи работата. Инсценировката не може да се повери на всеки идиот, трябва да е топ, защото той ще впрегне цялата държавна машина, за да натопи Иванчева. Всеки друг прокурор щеше да погледне на задачата през пръсти и да докладва „не можах, шефе! Не стана̀“, но Гешов подготви нещо криво-ляво и го представи в съда. Към днешна дата е ясно, че всички спрени строежи в Младост ще тръгнат на пълна пара́, което вече означава успех за прислужниците на Пеефски, независимо от предстоящата катастрофа в съда.
Всички висши държавни администратори, които не участват в корупция, биват омаскарявани и отстранявани от длъжност. Бившият министър на отбраната Николай Ненчев мина по същата процедура, за да може някакви олигарси да продават дефектни оръжия на българската армия и да префактурират на Министерство на отбраната ушитите униформи от Интендантско обслужване1. Сега Иванчева е в началото на пътя си и ще изпие горчивата чаша докрай. Всеки, който пречи на престъпното съдружие между Борисов и Пеефски, се среща с третия дебелак — Цацаров, който се разправя с нещастника с „цялата сила на закона“, така осигурява на първите двама комфорт при присвояването на държани пари.

Смешните доказателства на комичната прокуратура

Още на 1-вата пресконференция след ареста на Иванчева на въпроса „какви доказателства за корупция имате срещу Иванчева?“, отговорът беше: железни2! Друг идиот от прокуратурата преди няколко месеца на заключителната пресконференция след шесторното убийство в Нови Искър на въпроса „защо кучетата не са намерили следите на Кети Кюхова до Росен Ангелов?“, отговори „ами, питайте тях!“. Сигурен съм, че ако кучетата бяха попитани щяха да дадат много по-интелигентен отговор от Цацаров, Сарафов, Гешов, Георгиев. Тази прокурорска простащина пред публика взе да се превръща в константна практика, но как да е иначе при триумвирата Борисов – Пеефски – Цацаров.
Друг голям прокурорски гаф беше обявената дата и място на поискания от Иванчева подкуп (11.4. в Ринг мол), защитата контрира, че кметицата не е била на тази дата в Ринг мола и ще го докаже със събития от официалната й програма къде е била по това време. Частично осъзнавайки собствената си тъпота, прокуратурата излезе с нова версия: Иванчева искала подкуп на различни дати и на различни места, но отказа да уточни кога и къде. На директен въпрос по темата, топидиотите отвърнаха: гледайте делото и ще разберете! Този прийом лишава Десислава Иванчева от възможността да се защити, като посочи алиби за твърденията на прокуратурата относно датите и местата на поискване на подкупа. Както се оказа, че за 11.4. и Ринг мол има опровержение, така може и за другите дати да има такива, но прокуратурата превантивно ги скри.

Интервю на Йорданка Фандъкова в "Тази сутрин"; Автор: Антон Хекимян; Видео: бТВ, 04.5.2018 г.
Интервю на Йорданка Фандъкова в „Тази сутрин“; Автор: Антон Хекимян; Видео: бТВ, 04.5.2018 г.

Съдът обаче, е онази институция, която трябваше да озапти разюзданата прокуратура, но не го стори, защото е част от грандкорупционна схема. Тук е мястото да споменем профанските съдебни състави: I инстанция на Специализирания наказателен съд, председател и докладчик – Пламен Панайотов (бивш прокурор и съквартирант на Пламен Георгиев от Антикорупция); II инстанция – Апелативен специализиран наказателен съд: Даниела Росенова (председател), Веселина Вълева (докладчик) и Магдалена Лазарова. Фазата на делото е разглеждане на мярка за неотклонение и съдът трябва да гледа доказателствата ангро, но въпреки това трябва да са ясни твърденията на страните, фактите, обстоятелствата и доказателствата, обаче не такъв е случаят. Прокуратурата обвинява Иванчева в искане на подкуп и обявява някаква сума, но не казва къде и кога го е поискала, нито с какво ще доказва това твърдение. Без излишни детайли това трябва да е ясно още на този етап, за да може да се прецени дали е необходима мярка за неотклонение и каква. Твърденията и доказателствата на прокуратурата (на този етап) са най-малкото спорни: няма нито едно доказателство за поискан €500 хил. подкуп3, не са развити (камо ли доказани) всички елементи на фактическия състав на подкупа: място и дата на сключване4, предмет на корупционната сделка, сума (възнаграждение, облага и др.т.), същност и време на насрещна престация, етапните плащания и задълженията на страните по тях и т.н. Отделно от това прокуратурата трябва да посочи как, кога и с какво ще докаже горните обстоятелства (без още да ги доказва, но поне трябва да създаде предварително впечатление у съда за солидност на тезите и доказателствата). Докладчикът Вълева е поредният представител на многочисленото некадърно съдийско съсловие. В мотивите съобщава, че сега „нямало да обсъжда доказателствата“, защото такава била фазата на процеса, но това е твърде непрофесионално. На тази фаза не би трябвало да минават никакви политически поръчки и малоумни прокурорско-съдийски действия, етапът не може да бъде оправдание за липса на доказателства, а в случая даже липсват и конкретни факти по отправените обвинения. Спокойно съдът може да удължи задържането под стража с 1 седмица, като даде срок на прокуратурата да „прецизира“ доказателствата, като след това бъдат обсъдени отново, а не да се държи толкова угоднически. Годините на прехода издигнаха много сервилни и некадърни съдии, защото така са по-контролируеми и изпълняват поръчките на властта. В нормален съд, всеки един от тези бездарници най-много би въртял парцала и би полагал грижи единствено за хигиената на пода, а грижата за законността би била поверена на интелигентни и образовани съдии.

Опасните СРС-та

Пред Апелативния специализиран наказателен съд се появиха двама нови свидетели: единият близък сътрудник на Пеефски дал показания за връзката между Ваклин и Петър Дюлгеров, а другата (секретарката на Иванчева, назначена на поста от Дюлгеров) дала показания относно телефонно обаждане на кметицата (в 12:55 ч. в деня на ареста, след срещата в кафе Мементо между Иванчева, Петрова, Дюлгеров). Секретарката Маргарита Стоянова потвърдила, че Иванчева й се обадила да задвижи преписката на Александър Ваклин (очевидно след т.нар. „получаване на подкуп“). Тези показания посяха зрънцето на съмнението и в най-верните привърженици на Иванчева. Защо ще се обажда на секретарката си да задвижи преписката след срещата с Дюлгеров? Или пък Стоянова лъже? Отговорът не закъсня. В сайта Zname365.com и Afera.bg беше публикувана фонограмата от разговора между Иванчева и Дюлгеров малко преди арестуването им. Там се оказва, че кметицата на Младост упорито е отказвала парите, но Дюлгеров я е убедил: Фандъкова щяла да пусне преписката без съгласието на Иванчева и било по-добре Иванчева да запази бонтона с Фандъкова и Главния архитект на София (Здравко Здравков) отколкото да се кара с тях, защото преписката така или иначе щяла да бъде задвижена. Тези „изтекли“ СРС-та оправдават5 Иванчева за разговора със секретарката й Маргарита Стоянова и всъщност обясняват причината за телефонното обаждане в 12:55 ч.
Интересното е поведението на властта след тези т. нар. СРС-та. От четирима души, чухме 4 еднакви реплики: „прокуратурата каза: няма теч на информация!“, а четиримата са: Гешов, Фандъкова, Георгиев и неговият заместник Антон Славчев. Най-странно е поведението на Фандъкова, която вместо да изпищи, че недобросъвестни люде я замесват в корупция, тя по същество казва „онези СРС-те, дето ме замесват в корупция са фалшиви, според прокуратурата“. Това не може да е поведението на един честен човек, но пък издава дълбоко корумпираната същност на голямата кметица.

Разговор с Йорданка Фандъкова и с Владимир Клисуров; Автор: Сашо Диков (евроДикоФ); Видео: Евроком, 04.5.2018 г.
Разговор с Йорданка Фандъкова и с Владимир Клисуров; Автор: Сашо Диков (ЕвроДикоФ); Видео: Евроком, 04.5.2018 г.

Освен това, Фандъкова излъга Сашо Диков, че тя нямала никакви правомощия да придвижва преписката вместо Иванчева. В същия репортаж я опровергава Владимир Клисуров (временно изпълняващ длъжността кмет на район Младост). Клисуров е абсолютно прав, има заповед на Йорданка Фандъкова за делегиране на правомощия на Гл. архитект на София, Директор дирекция „Общински строителен контрол“, районните кметове, гл. архитекти на райони. Заповедта е РД-09-1423 / 05.12.2012 г. В нея се казва, че въпросната заповед следва да се публикува на електронните страници на Столична община6 и на Направление „Архитектура и градоустройство“. Безпощадно ясно е, че Фандъкова може и сама да придвижи преписката на Ваклин, без да се съобразява с Иванчева, точно както се твърди в т. нар. „фалшиви СРС-та“ и обратното на лъжите на кметицата, които всъщност доказват автентичността на СРС–тата и невинността на Иванчева.

Сформираната хайка, която затвори Иванчева, е с изключително ниски професионални и морални качества и действа от името и в полза на Пеефски. Целта е „отпушването“ на строителството в Младост, където много милионери са загробили значителни суми в сгради, които не могат да бъдат пуснати в експлоатация.

Бележки

  1. Това е поделение на Министерство на отбраната, което изработва униформите на военнослужещите и ги продава на частна фирма, която ги препродава на Министерство на отбраната на много по-висока цена.
  2. Литературно заместване. Оригиналният отговор беше „доказателства-мечта“.
  3. Между I и II инстанция спецпрокуратурата „прецизира“ обвинението си и от €250 хил. го увеличи на €500 хил. Като не казва с какво ще го доказва, къде, кога и как е поискан сумата е фриволно твърдение.
  4. Възможно е да бъдат повече от 1-2 места или дати.
  5. Във фонограмата има едно изречение, което е неудобно за Иванчева (последното от публикувания текст): „Добре, взимай парите, като свършим всичко, ще видим какво ще правим с тях…“. Въпреки това, тази реплика е много далеч от взимането на подкуп.
  6. Всъщност на уебстраницата на Столична община няма никаква секция за заповеди на кмета, нито пък тази заповед е публикувана там. Тайнствеността, с която е обвита Фандъкова и Столична община, е в полза на ширещата се там корупция.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here