Тревогите на депутата Буци

Двойната оставка на Бойко Борисов като депутат от XLV Народно събрание е заради президента Румен Радев

41287

Днес Вожда обяви, че не го интересува депутатския имунитет и с един финт напусна Народното събрание, в което още не беше стъпил. България е известна с големите си специалисти, които започнаха да пишат срещу Вожда и неговото огромно нарушение. Според бивш говорител на ЦИК (Цветозар Томов) Буци извършил нарушение, защото трябвало да подаде оставка пред парламента и с гласуване в пленарната зала да бъде освободен. Журналисти-преписвачи (Иван Бакалов) добавиха страха на Диктатора от мнозинството, което можело да се формира срещу неговото напускане и да го остави в мъченическо депутатстване. Припомниха се срамни случаи с оставката на Йордан Радичков и безсрамната позиция във Великото народно събрание на СДС, които не позволиха на българския писател да си отиде, независимо от неговото желание. Острието на сините тогава беше един народен представител много повече широк, отколкото висок – Александър Йорданов, които и сега се търкаля из политическото пространство, като неговите размери някак си остават по-незабележими в сравнение с демонстративното махане на опашка пред Диктатора.
Бившият депутат Димитър Байрактаров лансира тезата, че Буци се отказал от мандата, за да не изпадне в несъвместимост, тъй като е премиер и не може да бъде едновременно с това депутат. Това също е глупост, защото вече съществува решението на Конституционния съд по казуса Пеефски едновременно шеф на ДАНС и депутат. Въпреки че не може да се сложи знак за равенство между 2-та случая, Буци спокойно може да си стане депутат, без да се заклева и подписва клетвения лист, а след приключването на премиерстването му да се завърне в парламента. Тоест, фактът че в момента е премиер не е пречка на бъдещето му депутатство.

Цветозар Томов, макар и ексговорител на ЦИК, очевидно не разбира нищо от темата, защото подаването на оставка пред парламента става само когато си избран за депутат, а си избран за депутат тогава и само тогава, когато ЦИК излезе с решение за това. Решението на ЦИК за избраните депутати все още не е факт и в този смисъл Буци, който има възможност да влезе в парламента от 2 места (25 МИР София 3 и 16 МИР Пловдив град), дори не е заявил откъде желае да е депутат. По този начин решение от ЦИК за избирането на Бойко Методиев Борисов за депутат няма. Нещо повече, няма въобще никакво решение за избраните депутати, а кандидат-депутатите могат да се оттеглят по всяко време със заявление до ЦИК, каквото е изпратил Борисов (Изборният кодекс не разглежда подобна хипотеза, но това е естественият закон; има преклузивен срок за подаване на заявление за заличаване на кандидата, но той е преди деня на изборите). Произвеждането на изборите, т.е. отминаването на деня на самите избори, не придава качеството „избран за депутат“ на никого, докато ЦИК не излезе с нарочно решение за това. Следователно, до момента на решението на ЦИК за избраните депутати, всеки един от тях притежава качеството „кандидат-депутат“ и може да се оттегли по всяко време със заявление до ЦИК. Нищо не е нарушавал Бойко Борисов и никой не може да му каже дали да става депутат или не. Да предположим, че след отминаване на изборния ден кандидат, спечелил място в новия парламент почине, преди излизането на решението за избраните депутати. Тогава пред ЦИК стоят 2 възможности: (1) да обяви за избран мъртъв депутат или (2) да го изключи от решението за обявяване на избраните депутати поради настъпила смърт. В тази ситуация 9 от 10 души ще изберат втория вариант, който има същата правна основа (няма значение дали е обективна невъзможност за заемане на длъжността или е лично нежелание). По същество подобен проблем възниква с пропорционалната избирателна система, която позволява партийно-листовото гласуване и оставя на волята на избрания дали да заеме мястото или не. При мажоритарната система подобно поведение не би се толерирало, а би довело директно до частични избори. Бай Ганьовците, желаещи да създават малоумни пречки чрез собственото си малодушно тълкуване на нещата, трябва да разберат за иманентните черти на партийно-листовата система и да осъзнаят, че тяхната воля е ирелеванта за ситуацията. Дали ЦИК или Народното събрание ще освободи избрания за депутат няма значение, но когато е ЦИК има значителна процесуална икономия (пленарната зала на парламента трябва да разгледа заявлението на напускащия, да гласува и ако вотът е положителен, да го изпрати на ЦИК; от своя страна комисията трябва да се събере и да обяви за избран следващия в листата – абсолютно пилеене на ресурси и най-вече време).

Истинската причина за оттеглянето на Борисов от все още незаетата от него депутатска банка, както обикновено е много по-различна от обявената, и тя е в страха му да се срещне с президента Румен Радев. Фалшифицирането на изборите не успя в планираните мащаби и ГЕРБ се оказа в опозиция, въпреки първото си място на изборите. Няма изгледи за никакъв коалиционен партньор, ерго ГЕРБ ще остане безславно в опозиция. Единственият вариант на Борисов беше да се разбере с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, която е най-странната политическа партия и като неидентифициран политически субект можеше да се коалира с Бойко, но за 4 дни от деня изборите е станало безпощадно ясно на Диктатора, че това няма да се случи. Щом няма да има правителство с премиер Буци, на него не му се иска да се унижава да ходи при президента, да получава мандат и т.н. Дори номинираният министър-председател да е друг, шефът на парламентарната група трябва да посочи кандидата. Разбира се, можеше Буци да направи любимия си номер, наречен „пунта мара“, и да сложи временно някакъв друг председател на парламентарна група, който да се яви при президента и да номинира лицето X, което да не успее да състави кабинет, за да се измъкне от срещата с врага, но нямаше да е толкова ефектно. Сега се прави на мъченик и на суперневинен корупционер, когото народът трябва да съжалява. Хитро с едното око Буци гледа към нови избори до края на годината, където с всички сили ще се опита да капитализира мъченичеството си. Освен това в торбата може и да е скрил още някой друг номер за фалшифициране на избори.

Това е началото на края на политическа партия ГЕРБ. Буци ще я остави в ръцете на някоя мъжка секретарка и ще се оттегли като Мадридския мошеник. Той се интересува само от министър-председателския пост и нищо друго. Тази позиция за него е вече невъзможна. Най-много още в XLVI парламент да влезе хидрата с 30-40 депутати и край. Дойде нова хидра. Дано не ни отнеме още 12 год. в борба с нея.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here