Отличен първи ход

Изборът на Ива Митева за председател на Народното събрание е голямо достижение на тези депутати

22614

Сред десетките заклинания от отиващата си Хунта, за невъзможността на останалите партии да направят работещо правителство поради липса на потенциал и други лакърдии, новият парламент излъчи един от най-приятните председатели на Народното събрание. Нещо повече, това е най-приятният председател.

Десетилетното управление на Хунтата беше белязано от самохвалството на лидера, който бил велик и недостижим експерт, който управлявал по-добре от всеки владетел, раждан на планетата Земя, който бил направил най-много за народа си от всеки друг премиер във Вселената, той бил строителят на най-прекрасните магистрали, спортни зали и въобще всякакви инфраструктурни съоръжения по земното кълбо, той бил най-високият министър-председател от всички високи министър-председатели, той бил най-красивият и най-умният премиер някога. Новият парламент ще развенчае всеки един от тези митове – до един. Легендите се създаваха от малоумната пропагандна машина на ГЕРБ, но бяха много далеч от действителността. Тъй като хората все по-трудно можеха да сравняват управлението на милиционерите с друго, то неволно създаваше известно доверие в тях. Разбира се, доверието беше далеч по-ниско от това, което показваха изборите, защото Хунтата ги фалшифицираше, за да остане на власт доживот.

За 12 год. ГЕРБ имаше 3-ма председатели на Народното събрание – мухата Цеца (Тетка Цачева), Празноглавчев и ПКП Караянчева (ПКП – проста кърджалийска п*тка). Тези тримата бяха еманация на потресаващо ниското ниво на милиционерите. Засега „Има такъв народ“ предложи и беше избрана единствено председател на парламента – Ива Митева. Тя е много повече от каквото и да е предложено от ГЕРБ. Ива е по-симпатична, по-интелигентна, по-приятна, по-възпитана, по-внимателна, по-тактична и с много по-висока доза професионализъм от всички председатели на ГЕРБ. Далеч съм от мисълта, че щом са предложили толкова готин председател на парламента, то това ще важи и за всички останали техни предложения, но първият им ход е великолепен. Също така съм далеч от мисълта, че тази оценка за Ива Митева е окончателна, все пак тя е председателствала ден-два, за да може да придобием пълна представа за възможностите й, както и за други черти от характера.

Отношението на Буци към парламента

В светлината на Ива Митева може да се каже, че Бойко Борисов е имал силно негативно отношение към парламента, но досега за него се даваха безкрайно тъпи примери:

  • Вожда не стъпвал в сградата на Народното събрание. Едни казваха 2 год., други 1.5 год., трети – само година, но времето няма значение. Наистина Буци не обичаше много-много да се явява в парламента, защото БСП не се държеше с него както подобава и не признаваше божествения му произход, което предизвикваше лека форма на когнитивен дисонанс у Вожда
  • ПКП Караянчева правела невъзможното, за да отклони парламентарния контрол и често пъти нарушавала правните норми, за да угоди на любимия на всички милиционери вожд
  • Бойко Борисов нарекъл председателката на парламента ПКП, което свидетелствало за неговото отношение към институцията.

Последният довод е най-повтаряният от голямата част от новото реформаторско мнозинство, като ек от протестите, проведени под мотото „Мутри вън!“ и основно налаган от липсващия елемент от Отровното трио (Велислав Минеков), но другите двама (Арман Бабикян и Николай Хаджигенов) твърде силно и непремерено пригласяха. Повтарянето хиляди пъти на тъп аргумент няма да го направи по-умен.

Бойко Борисов беше нарекъл Караянчева ПКП в частен разговор, записан от Мата Хари и излъчен впоследствие в ефир (друга голяма простотия е търсенето на отговора „коя е Мата Хари?“, което е навлизане в личния живот на Диктатора. Няма никакво значение коя е Мата Хари, имат значение само доказателствата за корумпираност на Вожда, които ни е предоставила). Личните разговори на премиера са си негова лична работа и никой няма основание да прави капитални изводи на тяхна основа. Лично се подписвам под оценката „ПКП“ за Караянчева. Убеден съм, че 90% от хората с интелигентност различна от най-ниската биха сторили същото. Ерго, титулуването на Караянчева с ПКП е съвсем адекватно, обратното би било грандиозно двуличие. Искаме ли премиера ни да е лицемер? Не! Оценката на Бойко Борисов за експредседателката на Народното събрание е напълно релевантна. В този смисъл упреците към Буци са неоснователни и породени от коварство. Има проблем обаче с пренебрежението, демонстрирано от Вожда към парламента точно във връзка с ПКП Караянчева, но той е съвсем другаде. Предлагането от страна на Диктатора и утвърждаването на ПКП Караянчева за председател на парламента от управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти, е истинската подигравка с парламента. Това е онова действие на император Калигула (12 – 41 г.), който провъзгласява своя кон Инцитат за консул1. Напоследък много неуки люде из социалните мрежи взеха да сравняват любимия Вожд с друг римски император – Нерон (37 – 68 г.), но много са сбъркали. Споменатите двама императори (Калигула и Нерон) са били доста луди и самовлюбени, но аз откривам много по-голяма прилика с Калигула отколкото с Нерон. Безмозъчните избират Нерон заради недоказаните твърдения за запалването на Рим, което е вероятно, но абсолютно недоказано. Калигула, от друга страна, е смятал себе си за безсмъртен, нещо което много повече напомня за наш Буци. Но пък Нерон, многократно заповядвал самоубийство на свои поданици, не намерил сили в себе си да се самоубие. Нерон наредил на личния си секретар (освободеният роб Епафродит) да го убие и със сетен дъх промълвил: „какъв артист си отива! Какъв артист!2“. Тук пък откривам повече прилика с Нерон, но с неговата коварност, малодушие и самовлюбеност, проявени при смъртта му, а не с алюзиите за палежа на Рим, с които не съм съгласен.

Отличен първи ход

Партията „Има такъв народ“ трябва да бъде поздравена за избора на Ива Митева. Не искам да давам подобни оценки и на избралите я, защото аналогично в предния парламент беше избрана ПКП Караянчева (избиращите имат склонност да се превиват пред волята на по-силните). Достойнството тук е на предложилите я, разбира се, и на самата Ива Митева, че е толкова готина. Точно във връзка с такова действие смятам, че Буци презира парламента. Именно с предлагането (респ. избирането) на ПКП Караянчева за 1-ва сред всички депутати е израз на чудовищното неглижиране на институцията от страна на Диктатора, а наричането й ПКП в частен разговор намирам за израз на искреност и точност.

Бележки

  1. Макар да има такова твърдение в „Животът на 12-те Цезари“ на Светоний в частта му „Животът на Калигула“, тези твърдения остават недоказани или поне не докрай потвърдени. {б.ред.}
  2. Това не са последните думи на Нерон, а по-скоро предпоследните, защото предводителят на конниците, дошли да го отведат в Рим, се опитва да извади меча от корема му, когато той изрича последните си думи: „Твърде късно! Това е то верността!“. Помощта на Епафродит в самоубийството на Нерон е спорна. Цитатът горе е правилно предаден по смисъл, но е малко украсен. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here