Премиер шампион

Партията „Има такъв народ“ предложи за премиер Антоанета Стефанова, която веднага отказа на президента да състави правителство

28236

Партията, събрала всички погледи на българите, и парламентарни и обикновени, „Има такъв народ“ (ИТН) отказа да състави правителство. Точно на нея, като втори (задължителен) мандатоносител разчитаха всички партии на протеста, за да има правителство на протеста. То априори получи подкрепа и от т.нар. „партии на статуквото“ – ДПС и БСП. Последната е по-скоро системна партия, отколкото партия на статуквото, защото ръководството й (най-вече в лицето на лидера) е подлагано на системен тормоз от страна на Хунтата, успяла да закупи и някаква „вътрешна опозиция“. Както и да е, БСП не е желана от ИТН партия, но без нейните гласове не се получава: ИТН – 51 депутати, Демократична България (ДБ) – 27 депутати, „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСМВ) – 14 депутати. Сумата на протестните партии е точно 92 гласа, което ни прави точно 29 гласа дефицит. Остават 3-те партии, ДПС има 30, ГЕРБ 75, а БСП 43, от които „протестърите“ могат да избират, за да допълнят липсващите 29 гласа. От тези 3 партии единствено БСП е срещу Хунтата, съставена от ГЕРБ и задкулисно подкрепяна мощно от ДПС независимо от публичното им разграничаване (2 много важни и с много ресурси сектора се обитават от кадри на ДПС – енергетика и селско стопанство). Ерго, БСП остава единствена от „партиите на статуквото“, която би подкрепила правителство срещу Хунтата. Но, БСП си е БСП, тя е наследница на БКП, в нея все още има много ченгета от Държавна сигурност и въпреки изтеклите 30 год. оттогава и опитите за реформа най-вече на Корнелия Нинова, в нея все още има много двуличие и остатъци от тоталитарни нагласи. Звуча смешно, пишейки така за БСП, защото ГЕРБ е направо тоталитарна партия, но нали и борбата на всички честни хора е срещу нея?

Световен шампион по шахмат

Антоанета Стефанова е световен шампион по шахмат за жени от 2004 г., когато на финала в Елиста, област Калмикия, Русия, печели с 2,5:0,5 срещу Екатерина Ковалевская. На този турнир отсъстват няколко от най-добрите шахматистки в света: най-добрата на всички времена – Юдит Полгар (Унгария), тогава 1-ва в света, и по-голямата й сестра София Полгар (по това време 19-та), Се Цзюн (Китай, по това време 2-ра), Джу Чен (Китай, тогава 8-ма). През 2008 г. шампион става китайката Сю Юхуа, която печели турнира в Екатеринбург, Русия (там Стефанова губи още на II тур от Ивета Радзевич, Полша). Антоанета Стефанова е 10-тата шампионка по шах в света и единствената българка.
Лидерът на ИТН Слави Трифонов представи Антоанета Стефанова като кандидат за премиер от неговата партия с 3 неща:

  1. световна шампионка по шах
  2. завършила „икономика“
  3. говори 5 езика.

Първото е безспорно, по третото не мога да кажа нищо, но второто е направо срамно. Оказа се, че Стефанова е завършила „икономика“ в Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ в гр. Свищов. Трябва да отбележа, че неизвестно остана каква образователна степен е завършила Антоанета (бакалавър или магистър), но и просто „икономика“ няма като специалност там. Специалностите там са от рода на „Икономика на туризма“, „Аграрна икономика“, „Икономика на търговията“, „Международни икономически отношение“ и др. Магистър има само Агроикономиката. Стопанската академия се намира някъде от 100001 място в класацията по престиж на университетите в света, които са около 292 хил. След Бойко Борисов и неговата тотална необразованост, всеки може да е министър-председател. В този смисъл Антоанета по нищо не отстъпва на милиционера от гр. Банкя и водач на Хунтата. Лошото е в липсата на градация. След Милиционерска академия, Стопанската академия е нещо като да се издигнеш от Мало Конаре и да отидеш в Големо Конаре. С това не искам да отлича другия спряган от медиите кандидат за премиер на ИТН, завършил Кембридж – един от най-престижните университети в света, но с няколко неуспешни опита да влезе в българската политика. Освен това, той е наричан „успял“, а е твърде млад за това и повече прилича на психотичен кариерист. Не бива и престижните университети да бъдат издигани в култ, защото и при тях има нищожен процент абсолвенти несъстоятелни хора.
Може Антоанета Стефанова да се окаже и много интелигентна, а и твърде ерудирана, независимо от смешната си Алма Матер, но с нищо не го е показала.

Най-срамната българска болест

Обявяването на диплома от Стопанската академия „Д. Ценов“ – Свищов, не е голяма гордост, за да не кажа направо – обидно. Но няма да пропусна да спомена, че такова образование е като без образование. За света има огромно значение придобитата образователна или квалификационна степен, още по-важно е къде точно придобито. У нас не се прави никаква разлика дали някой е завършил Оксфорд или Университета на Ръжево Конаре. А разликата е като между жив и умрял. Повечето български университети са „сергии за дипломи“3. Нашето образование винаги е било на много ниско ниво, но година-две след влизането в сила на Закона за висше образование от края на 1995 г. стана съвсем безобразно4. За съжаление това е световна тенденция и затова от десетилетия, в нормалните държави се прави класация на университетите и при всеки конкурс кандидатите се подреждат и в зависимост от престижността на университета, издал съответната диплома.
Истински успешните и високообразовани българи са задължително зад граница, но една от причините е образователното им приравняване с Университета на Подгумер. Ако никой не цени красотата у младите руси хубавици с големи очи в България, а те се котират навън, то ние никога няма да имаме шанс да се сдобием с такава. Едно добро начало ще е отчитането на предимствата на русите красавици с големи очи и у нас. Те ще дойдат малко поостарели, позалинели и поувиснали, и защото търсенето им навън може да е намаляло, но пак е по-добре от нищо.
Незабавно трябва да се въведе и критерий към образованието – „издател на дипломата“ и неговото място в световната класация по престижност на университетите.

Антоането може и да е българска гордост, но тя повече е залягала над шаха, който в крайна сметка си е спорт, отколкото над литературата, философията, обществознанието, математиката и т.н.

Бележки

  1. Няма авторитетна класация в света, която да разглежда толкова много университети, затова използваното тук място е лична експертна оценка.
  2. Обща представа за местата на българските университети може да се придобие от класацията на Webometrics тук.
  3. Заимствам израза от един чудесен приятел – проф. д.ф.н. Николай Василев, дългогодишен преподавател по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Мир на праха му! Няма нищо общо с едно крадливо джудже-министър, обикалящ напоследък телевизионните студия, за да се изказва по икономически теми.
  4. Тук включвам и началното, и средното, въпреки че времевият ми репер се отнася до висшето.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here