Инфантилът Пацо Терасата

Една от тухлите в модела Пеефски се обади от Валенсия в опит да разсее съмненията около себе си, но постигна сгъстяване на облаците и недоверието към него

19260

След едно участие по бТВ при слугите на Пеефски – Йочев и Гавазова, служебният вътрешен министър гостува само в медии, които са срещу Хунтата, отказа се от нейните нахъсани привърженици, превръщащи всеки разговор в ода за мафията. Така почти всеки петък Бойко Рашков е гост в предаването ЕвроДикоФ по Евроком. Едно от гостуванията му там беше по телефона на 18.6.2021 г. (предаването тук). Точно в 12’06” Бойко Рашков казва: «… по случая „Ало, Ваньо?“, в който случай един… вече и той е бивш прокурор, беше възнаграден за това, че направи удобна като резултат проверка и се намира в момента във Валенсия като генерален консул на България там». В следващото предаване (на 25.6.2021 г.) след гостуването в студиото на Бойко Рашков, водещият Сашо Диков прочете „право на отговор“ на Пламен Георгиев във връзка с предишното предаване (предаването тук, 10’12”). И вече на 3-тата седмица (02.7.2021 г.) по Скайп се включва директно Пламен Георгиев, за да обясни някои „много важни“ неща за себе си и живота (предаването тук). От приказките му става ясно следното:

  • Пламен Георгиев е наблюдаващ прокурор по някаква проверка във връзка с корупция по високите етажи на „митницата“; той сам нарича институцията „митница“, което предполага някаква конкретна митница, а не Агенция Митници, на която шеф беше Ваньо Танов. Навремето се твърдеше, че става дума за митница Свиленград, но не е ясно дали Пламен Георгиев прави лапсус казвайки „митницата“ или има предвид конкретна митница, без да споменава името й
  • в хода на цитираната проверка е направен записът „Ало, Ваньо?“, но изтича в медиите години по-късно – според предишни интервюта по медиите на Пл. Георгиев, същото се разбира имплицитно от сегашното му участие в ЕвроДикоФ. Сега той твърди, че никога не му е докладван този запис нито устно, нито писмено и той не знае за него. В предишни интервюта твърдеше, че „лицето, изготвило фонограмата“ е написало „разговор на Ваньо Танов с неизвестно лице“ и той е наредил унищожаването на специалните разузнавателни средства, защото нямали отношение към неговото разследване. Нещо повече, днес Георгиев напълно е сменил позицията си и дори не знае дали записаният разговор е проведен по телефон и дали този телефон въобще е бил подслушван по цитираната проверка
  • години след приключването на проверката в Митниците (например: „година след…“ – казва Пл. Георгиев), записът „Ало, Ваньо?“ вижда бял свят. Това става в медиите, откъдето Пл. Георгиев научава за него. По този повод Софийска градска прокуратура образува проверка и там наблюдаващ прокурор е Иван Тасков. И интервюерът, и интервюираният неглижираха предмета и резултата от проверката, но очевидно това е онази проверка, която Пламен Георгиев смята, че Бойко Рашков визира в телефонното си интервю с Диков.

Пламен Георгиев избира за обект на бойкорашковите думи от началото на настоящия текст онази проверка, извършена от Иван Тасков, а не неговата собствена. От контекста на рашковото телефонно интервю с Диков и от другите участия на вътрешния министър, е ясно, че той свързва записа „Ало, Ваньо?“ с Пламен Георгиев, откъдето следва извода: Бойко Рашков говори за онази проверка, която е извършена от Пламен Георгиев в качеството му на наблюдаващ прокурор по преписката, свързана със записа „Ало, Ваньо?“. Ако от това уравнение се извади името на Пл. Георгиев, то може и да става дума за проверката на Иван Тасков, но такова умаляване прави само заинтересованото лице от Валенсия. Наистина нещата могат да бъдат тълкувани и така, но тогава и само тогава, когато се премахне един от 2-та факта в изявленията рашкови, което си е заличаване на 50% от обстоятелствата. Пламен Георгиев не пропусна да се похвали с 2-те си висши образования – „право“ и „право на Европейския съюз“, и двете завършени в СУ „Св. Кл. Охридски“ с отличие. Без да оспорвам тези твърдения, от приказките на Пацо е видно, че е много слаб юрист. Разсъжденията относно терасата и декларациите му издават това. Особено интересни са обясненията му за „общите части“ и терасата, за която той настоял да плаща данъци, защото само той могъл да я ползва. Макар в българското право да няма изрична дефиниция за ‚правото на собственост‘, то нашата доктрина е възприела от Римското право, че ‚правото на собственост‘ е съвкупност от ‚правото на владеене‘, ‚правото на ползване‘ и ‚правото на разпореждане‘ с дадена вещ (движима или недвижима). Без да навлизам в излишни подробности все пак ще трябва да кажа, че Пл. Георгиев владее и ползва терасата. Върху правото му да се разпорежда с нея има известни ограничения, защото тя се явява покрив за долните етажи. За пълнота ще посоча примери, с които са известни другите права от правото на собственост. Например: родители при даряване на недвижим имот често пъти запазват за себе си вещното право на ползване. Втори пример: преди години беше страшно модерно едри бизнесмени да дават луксозни автомобили за ползване на магистрати или високопоставени правителствени чиновници; по този начин те прехвърляха правото на владеене върху корумпирани съдии, прокурори и т.н.
Също така има още един факт, издаващ малоумието на Пацо, и това бяха обясненията по Апартаментгейт в разгара на скандала. Той съвсем идиотски твърдеше, че е настоял пред нотариуса да запише терасата в нотариалния му акт, за да може да й плаща данъците, а онзи се съгласил. Нотариалният запис обаче го прави собственик, независимо от наложените ограничения върху разпореждането по силата на закона, а не на акта. Трябва да припомня, че това пацово становище изтече в оригинален уърдовски файл и оттам се видя истинския автор – Братиньо (Борис Велчев). Оттам пък може да си направим извод за акъла на настоящия председател на Конституционния съд. Следователно, 2-те висши образования на Пацо Терасата, завършени в Софийския университет с отличие, са свидетелство за ниското ниво на самото висше училище.

за някакъв кой знае какъв професионализъм у субекта

Обърканият вифаджия

В хода на интервюто, Сашо Диков нагледно показа защо един вифаджия никога не може да бъде журналист, независимо от десетилетната си практика. Диков винаги е бил посредствен журналист, но благодарение на Хунтата акциите му се качиха, защото повечето от тази професия предпочетоха да й станат слуги. На този фон изгря звездата на Сашо Диков, но сега при липсата на Хунта и нормализирането на държавата, той ще изчезне от журналистическия хоризонт, на който се беше натресъл по силата на обстоятелствата. Вифаджията се отклони от темата с атаки срещу Пламен Георгиев за Иво Прокопиев и фактическото изпълняване на поръчки от бившия председател на Антикорупционната комисия. Точно тук Георгиев е много силен, защото мошеникът пладнешки е откраднал Каолин благодарение на бащата на корупцията на високо държавно ниво – Иван Костов. Много по-силен аргумент за нечистоплътността на дон Терасио беше оневиняването на Пеефски, още повече в светлината на списъка по закона Магнитски (подробности PUB.bg, Чист и свят Пеефски, 15.6.2018 г.). Диков притопли и старата манджа с декларациите за пацовата тераса, което беше повече от безсмислено, ако не се каже туй, що казах по-горе за комплекса от права, включени в правото на собственост.
И в предишните си интервюта, и сега, Пацо Терасата има няколко кардинални недостатъка, които „умните“ български журналисти пропускат, а точно с тях ще взривят малоумната му теория за „Ало, Ваньо?“:

  • кога и как точно е приключила проверката по този случай? (не със записа, а с евентуалната корупция по високите етажи на митниците)
  • какво точно е правил Пацо Терасата по нея? (проверката)
  • кой е този фамозен служител, който е „прикрил“ или „скрил“ записа между Ваньо Танов и Бойко Борисов от прокурора Пламен Георгиев? (този човек, ако не с име, то поне с длъжност трябва да се идентифицира)
  • след като „например година по-късно“ Пацо Терасата чува записа по медиите, какво е предприел срещу служителя, унищожавал или укривал или подправял улики / доказателства при досъдебно производство с наблюдаващ прокурор Пламен Георгиев? В контекста на предишните му интервюта Пацо твърдеше, че служителят от ДАТО1 му бил написал във фонограмата „разговор на Ваньо Танов с неизвестно лице“, което е поредното му глупаво обяснение. Тогава възниква въпросът: прокурорът Пацо ли решава кое е важно доказателство по някакво разследване или това прави някакъв милиционер, а Пацо само прошнурова листата в папката
  • Пацо Терасата толкова силно се самопохвали за дейността си в полза на обществото, че и най-големият хвалипръцко би се изчервил, та тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева го е поканила за свои зам.-министър. Откъде ли го е познавала Ковачева? Защото зам.-министрите се назначават със заповед на премиера (тогава Бойко Борисов), с когото ги свързва навеки един аудиозапис. Да, наистина министрите предлагат екипа си, но в случая с дон Терасио, Ковачева го кани след като приключва „онази проверка“, която е много изгодна за Борисов
  • ресорът на Пацо Терасата в министерство на правосъдието беше местата за лишаване от свобода. Каква точно е компетентността на лицето в тази област? И при толкова големи хвалби какво точно свърши в ресора си?
  • как Пл. Георгиев оглави КОНПИ2? И когато тази комисия се превърна в мегакомисията КПКОНПИ, Георгиев до последно твърдеше, че никой не е разговарял с него да я оглавява, а когато в парламента беше предложен председател на КПКОНПИ, номинацията дойде от парламентарната група на ГЕРБ с лидер Бойко Борисов. Точно тогава Пламен Георгиев е излъгал, защото няма как никой да не е разговарял с него, а съгласието му да е получено по телепатия. Вече и на децата е известна схемата на Хунтата – слагат те на държавен пост, но ти си длъжен да им служиш, да им служиш, да им служиш – каквото поискат, когато поискат, както поискат, без оглед на закон, морал или други досадни ограничения
  • защо Пл. Георгиев подаде оставка като шеф на КПКОНПИ? Нали описва всичко в розово относно имотите си – как съвсем обяснимо ги придобил, как всъщност излязъл от ученическата скамейка с 1 апартамент и сега пак притежавал само един, защото другият бил собственост на банката, а той само го изплащал (поредно доказателство за юридическа несъстоятелност). Оставката дойде в разгара на скандала Апартаментгейт, при който е известно кой вземаше главите на самозабравилите се властници – същият, който казваше в един запис „ало, Ваньо3?“
  • всяко медийно участие на Пл. Георгиев обикновено се превръща в автогол, така и сега това Скайп включване не стана изключение от правилото. Пл. Георгиев се оплака от лошата си участ с цел да събуди съчувствие у публиката. Едва ли не със сълзи на очи разказа как след оставката не могъл да излиза от къщи, как по-малкото му дете изпитвало ужас (в предишни интервюта за това беше виновен дрона на телевизиите, визирайки най-вече бТВ и Нели Тодорова, която непрекъснато го преследваше). Седял си Пацо вкъщи, гледал тъжно в една точка и телефонът иззвънял, била външната министърка, която му предложила поста на генерален консул във Валенсия и той приел този приятелски спасителен пояс. Тук правилният въпрос е: може ли дипломатическата служба да се явява пансион за неудачници, мръсници или корупционери? Естествено, този въпрос не беше зададен, не само от вифаджията, от никого.

С тези няколко въпроса щеше да се разбие инфантилната теза на Пацо Терасата, но те ще останат да висят, докато един ден, след 100 год. не дойдат интелигентни журналисти.

Бойкорашковите имоти

В посоченото по-горе предаване на Сашо Диков от 25.6.2021 г. Бойко Рашков се появи в студиото, за да даде обяснения за 19-те си имота, които всъщност се оказаха 8, разпределени в 19 позиции от декларацията му. Тогава, а и в следващото ЕвроДикоф, водещият показа своята интелигентност, като застана на страната на информационна агенция ПИК, защото бил „опозиция на всяка власт“. Това клише, освен да се повтаря папагалски, може и да бъде изпълнено със съдържание. Тъпият въпрос на журналистката от ПИК към Бойко Рашков дали НАП4 е започнала разследване за имотите му, не може да го направи умен, защото е опозиция срещу служебния министър на вътрешните работи. Това ми напомня за един въпрос към Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на националното следствие, на финалната пресконференция във връзка с шесторното убийство от гр. Нови Искър:
— Ами тогава защо кучетата не успяха да открият следата? – напориста журналистка, претендираща за ум чрез нахалство, задава мощно въпрос.
— Ами не знам!? Питайте тях! (имайки предвид: питайте кучетата) – гласеше прокурорският отговор.
Рашков не отговаря за НАП и въпросът за действията на тази институция би следвало да е насочен към тази агенция, а не към министъра само с цел демонстриране на опозиционност.

Между другото, като стана дума за Борислав Сарафов, трябва да споделя неприятните си впечатления от българските медии, които нахално манипулираха обществото след обясненията на Бойко Рашков за имотите му в посоченото предаване ЕвроДикоф. На вифаджийския въпрос „Има ли лице И. Г. (визирайки Иван Гешев, настоящ главен прокурор) в списъка с магистрати, недекларирали банковите си сметки, имоти или дружествени дялове от чужбина?“. Отговорът беше: „топло-топло; рано е да стане горещо; нито ще потвърдя, нито ще отрека това!“. Преди това Рашков беше споменал, че това е високопоставен прокурор, който с жена си (доколкото му е известно, защото възможно е това да не е официална съпруга, а конкубинка), не е декларирал имущество от чужбина. От казаното дотук следва, че въобще не става дума за Иван Гешев (топло-топло, а не горещо!), но в публичното пространство е известно разследването на НАП срещу Борислав Сарафов, чийто син бил като Хенри Форд, но с известна разлика – и двамата не искали да дават обяснения за 1-вия милион, само дето Форд го придобил в много по-късна възраст, а Сарафчето още около абитуриентския си бал. Втората манипулация от онези медии, които бяха срещу Хунтата, беше за обещанието на Бойко Рашков да разкрие имената от списъка до 09.7., нещо, което служебният вътрешен министър въобще не пое като ангажимент. Да, имаше реплики от сорта „аз прокуратурата няма дълго да я чакам“, но въобще не е давал срок.

Имотите на Бойко Рашков не са толкова съмнителни, защото:

  • лично се появи по телевизията с документи пред най-устатия журналист, за да даде обяснения за произхода им; да, не най-умният журналист, но все пак такъв, който ще му опонира и няма да му се мазни
  • имотите на Рашков са декларирани „до стотинка“ от много години и повдигането на въпроса сега може да има единствено нечисти цели. Хунтата управляваше десетилетие, Рашков й беше един от най-върлите опоненти, който в годините на апогея на нейната власт не пестеше критика. Вярно трибуната на Рашков бяха маргиналните медии, но той се осмели да го направи и от трибуната на самото Народно събрание в качеството си на председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства (представяне на отчет за дейността на институцията)
  • съпругата на Бойко Рашков е известен нотариус вероятно с големи доходи, които е възможно да бъдат проверени. Рашков твърди, че неговите доходи и тези на неговата съпруга са декларирани в НАП, с ясен произход са, върху тях са платени данъци и точно те са източник на богатството им
  • има 2 много важни факта, които в известен смисъл оправдават Рашков. Първият факт е: обвинителите не посочват механизъм (таен или явен), който да е довел до незаконното забогатяване на Рашков. При Сарафов това е ясно – следовател и прокурор по множество дела със значителен материален интерес и като слуга на Пеефски е изпълнявал множество „мокри поръчки“, срещу които, както всеки наемник, е получавал възнаграждение. Друг имотен българин е Цветан Цветанов, чийто произход също е ясен – далавери с общински терени в качеството му на зам.-кмет. Самият Пацо Терасата като шеф на Антикорупционната комисия притежава множество механизми за незаконно забогатяване. А какви са механизмите на Рашков? Много отдавна е бил следовател, но за толкова години извън всякаква власт, даже може да се нарече ярък опозиционер на Хунтата, нито дума, нито ред не беше казан / написан срещу него, т.е. не са известни никакви рашкови злоупотреби
  • вторият факт е: схемата на придобиването на имоти от Бойко Рашков е много логична, без явни противоречия и за много дълъг период. Имотното състояние на Рашков е трупано в продължение на около 30 год. Като служител на МВР е имал боксониера; след около 5 год. е закупил по-голямо ведомствено жилище. После купува терен на който започва да строи и след 7-8 год. се сдобива с някаква луксозно изглеждаща къща. По-късно купува в с. Антон, Софийска област, имот от 7-мия публичен търг (на първите 6 не се е явил нито един кандидат и те са провеждани в течение на много години) и т.н5. При Цветан Цветанов има едно голямо съсредоточаване в придобиването на имоти – около неговото присъствие в местната власт на столицата. За над 40 год. нищо, но покрай зам.-кметското място натрупа цели 6 апартамента; по-късно и апартамент със собствен асансьор от Артекс, след поправката на ЗУТ6 заради небостъргача „Златен век“ на същата тази фирма Артекс. Малкото Сарафче едва навършило 20 год. и вече милионер. Пацо Терасата – също като Цветанов – 40 год. суша, а след като влиза в интересна служебна сфера започват да му се лепят луксозните апартаменти и тераси. В този смисъл рашковото забогатяване не е такова, то е бавно, постепенно и с натрупване. Няма никакво съсредоточаване на придобиването (разтеглено е във времето) и има ясна тенденция. Да, наистина сем. Рашкови имат склонност към трупане на имоти, което (според мен) издава някакви психични дефекти или дефицити, но не съм аз този, който ще ги съди. Всеки има право да реши какво да трупа – имоти, пари, килограми, кюлчета или пък знания, впечатления, прочетени книги или по друг начин да разшири своя кръгозор. Вероятно НАП ще може да обяви дали доходите на сем. Рашкови са достатъчни за натрупването на тези милиони в имоти или парични средства, но тази НАП под ръководството на Румен Спецов. Само на тази НАП имам доверие, защото когато тя се ръководеше от Красимир Стефанов, Бойко Атанасов и Галя Димитрова беше дясната ръка на мафията.

Служебното правителство трябва да отзове Пламен Георгиев и Владимир Писанчев като консули във Валенсия и Солун съответно. Това трябва да стане, за да се демонстрира решителна борба с модела Пеефски и Борисов, а това действие е изцяло в правомощията на служебния кабинет. Сигналът към българските граждани, че властта няма да търпи пионките в един уродлив модел, няма да е просто положителен, а напълно задължителен.

Бележки

  1. ДАТО – Държавна агенция „Технически операции“. Тя е в структурата на МВР и функциите й са свързани със специалните разузнавателни средства (подслушване) и наблюдение. Георгиев не е споменавал изрично службата, но я внушава.
  2. КОНПИ – Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. КПКОНПИ – Комисия за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. {б.ред.}
  3. Оставена неточност със стилистична цел. Всъщност в т.нар. скандал „Ало, Ваньо?“ това беше реплика, произнесена от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков към шефа на агенция Митници Ваньо Танов. Като се говори за този скандал, обикновено се има предвид разговора Борисов – Танов, но тази реплика не е оттам. {б.ред.}
  4. НАП – Национална агенция за приходите. {б.ред.}
  5. След това придобива по наследство 50% от апартамент в Люлин (по неговите думи „апартаментът на моите родители“).
  6. Закон за устройство на територията. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here